Breaking Symmetry Workshop

Slate Grove - Breaking Symmetry Workshop 24.7.-1.8.2010

Nuutajärven Lasikylässä toimiva Kk Tavastian lasialan koulutus järjestää heinäkuun viimeisellä viikolla kuuman lasin veistoskurssin Breaking Symmetry – Moniulotteisuus lasissa. Kurssilla perehdytään kuuman lasin veistotekniikoihin, joista puhalletun lasin sisältäpäin veistäminen on uutta Suomessa. Opettajana kurssilla toimii yhdysvaltalainen lasitaiteilija Slate Grove, assistenttinaan Jonathan Capps.

Ennen lasitaiteilijan uraansa Slate Grove toimi ammatikseen tatuoijana. Uusiseelantilaisen Maori-kulttuurin tatuointiperinne näkyy vahvasti Groven lasitaiteessa ja hän ammentaa inspiraatiota myös modernimmasta tatuointikulttuurista. Suurimman osan teoksistaan Grove valmistaa veistämällä vapaasti puhallettua lasiaihiota sisältäpäin. Haastava tekniikka vaatii työstettävän aihion lämpötilojen tarkkaa kontrollia sekä erityisiä sisäpintojen veistämiseen tarkoitettuja käsityökaluja. Grovelle tyypilliset tatuointiaiheet hän kaivertaa tai maalaa lasiin sekä kylmätyöstö- että uunitekniikoin.

Slate itse kertoo työskentelystään seuraavaa: "Itseäni ovat aina eniten koskettaneet ne taiteilijat jotka taiteessaan käsittelevät henkilökohtaista elämäänsä. Kun itse lasintekijänä siirryin työstämään teoksissani omaa päivittäistä elämääni, kehittyi oma taiteeni ratkaisevasti. Minun maailmaani kuuluvat niin historialliset kuin tämän päivän tatuoinnit, ja olen rockabillymies henkeen ja vereen. Työskentelin aiemmin tatuointitaiteilijana ja hallitsen vahvasti tatuointikulttuurin kuvamaailman, tämä osaaminen tuo mielestäni taiteelleni syvyyttä. Ihailen lasitaiteilijoita jotka perinteisin käsityötekniikoin luovat teknisesti erittäin korkealaatuisia teoksia. Se ei kuitenkaan ole oma taiteellinen tieni. Mieluummin työskentelen ennakkoluulottomammin, yhdistäen eri tekniikoita ja materiaaleja. Päämääränäni on toteuttaa teos joka ei välttämättä ole sidottu vain yhteen materiaaliin. Puhallettuun ja veistettyyn lasiin yhdistän usein esimerkiksi vahapigmenttejä, terästä, puuta, messinkiä, jopa löytämiäni esineitä, toteuttaakseni lopullisen teoksen".

Slate Grove on valmistunut taiteen kandidaatiksi Cleveland Institute of Art'ista (CIA) vuonna 2006. Opintojensa jälkeen hän on opettanut lasinpuhallusta mm. New Yorkissa sijaitsevassa Urban Glass –studiossa sekä Iowa State Universityssa. Vuodesta 2008 lähtien Grove on työskennellyt Penland School of Craftin lasiopetuksen koordinaattorina. Syksyllä 2010 hän jatkaa maisteriopintojaan Illinois State Universityssa John Millerin johdolla. Grovella on jatkuvaa lasialan opetus- ja näyttelytoimintaa.

WORKSHOP Breaking Symmetry – Moniulotteisuus lasissa Nuutajärvellä 24.7.-1.8.2010

Opettaja: Slate Grove, www.slategrove.com

Assistentti: Jonathan Capps

Järjestäjä: Koulutuskeskus Tavastia yhteistyössä Lasikomppanian kanssa.