Glass Kitchen Nuutajärvi -näyttely 6.–14.9.2014

Tuoreen ja herkullisen taidelasin konttinäyttely Espalla.

Glass Kitchen Nuutajärvi -näyttelyssä oli esillä uunituoretta uniikkilasia Nuutajärven Lasikylästä. Näyttelykontti sijaitsi Espan lavan vieressä ja se oli avoinna 6.–14.9.2014 päivittäin klo 10–17. Näyttelyyn oli vapaa sisäänpääsy.

Lasihytissä vesihöyry nousee mustaksi palaneesta puukauhasta lasinpuhaltajien noudattaessa tarkkoja liikeratoja pitääkseen hunajan lailla valuvan lasimassan otteessaan. Humisevissa lasiuuneissa lämpötilat hipovat tuhatta astetta. Tekeillä olevaa esinettä liekitetään, kuorrutetaan väreillä tai siihen lisätään hyppysellisiä soodaa.

Näyttelytila oli valaistu ympäri vuorokauden, joten herkut olivat nähtävillä myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Näyttely oli osa Helsinki Design Weekin ohjelmistoa.

Näyttelyssä oli esillä mm. Johannes Rantasalon kutkuttavan mehukas teos "Vihreät rypäleet", jossa tutut elementit yhdistyvät raikkaalla tavalla. Heikki Viinikainen on vanginnut teokseensa "Boletus" sienimetsän parhaan sadon. Jälkiruoaksi voi nauttia Sara Hulkkosen hienostuneen "Mustikan". Näyttelyssä olivat mukana myös Anna-Kaisa Aalto, Laura Haavikko, Alma Jantunen, Marika Kinnunen, Emmaleena Niemi, Kerttu Nurminen, Jonas Paajanen, Anu Penttinen, Gina Salaris, Markku Salo, Tero Silver, Jenni Sorsa, Lea Swantz ja Matti Vilppula.

Nuutajärvellä on puhallettu lasia vuodesta 1793. Nykyään lasikylässä työskentelee lasinpuhaltajien ja muotoilijoiden lisäksi myös muiden alojen taidekäsityöläisiä, taiteilijoita sekä lasialan opiskelijoita. Lasikylän nykypäivä pohjautuu pitkään historiaan. Nuutajärven kehitykseen on vaikuttanut voimakkaasti mm. Kaj Franck, joka työskenteli siellä kymmeniä vuosia ja suunnitteli Lasimuseo Prykärin, nykyisen Designmuseo Nuutajärven. Koko miljöö on Museoviraston määrittelemä Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY). Näyttelyn järjestämistä tukee Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.