Historiataulut

Nuutajärven keskeisten rakennusten yhteydessä on taulut, jotka kertovat Suomen vanhimman lasikylän tarinaa. Kymmenen erilaista opastaulua vievät niin tehtaanjohtajan asumuksen vierelle kuin kylän yhteisleipomon tunnelmia aistimaan. Osa kulttuurihistoriallisesti arvokkaista rakennuksista on alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan, osa elää tämän päivän lasintekijöiden tarpeiden mukaan.

Taulut on asennettu pysyvästi paikoilleen seuraavien rakennusten yhteyteen: Kivimuuri, Paja, Vanha hytti, Pakari, Prykäri, Lasaretti, Kellopytinki, Lasimakasiini, Puukonttori ja Hakahytti. Taulujen tekstit ovat sekä suomeksi että englanniksi. Jokaisessa on historiallinen kuva rakennuksesta.

Historiataulut kunnioittavat vuonna 2013 220-vuotisjuhlaansa viettävää Suomen vanhinta lasikylää. Sen keskeinen rakennuskanta on maamme oloissa poikkeuksellisen yhtenäinen ja kertoo sekä 1850-luvun arkkitehtuurivirtauksista että tehtaanomistajan vahvasta tavoitteesta uudistaa ja kansainvälistää Nuutajärven lasitehdasta. Museovirasto on luokitellut Nuutajärven lasikylän valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Historiataulut ovat syntyneet Nuutajärven Galleria Osuuskunta NuGOn aloitteesta. Niiden toteuttamista ovat tukeneet Urjalan Säästöpankin Kulttuurisäätiö ry ja Fiskars-konserni.