KAJ FRANCKIN MAISEMISSA – teemana lasi

Miten voit lähestyä ikonia? Millä tavalla käsittelet sinulle jätettyä perintöä? Miten menneisyys näkyy sinussa – tulevaisuudessa? Vastauksia näihin kysymyksiin tuovat näkyviin Nuutajärven lasitaiteilijat näyttelyssään Kaj Franckin maisemissa – teemana lasi. Kuten näyttelyn nimi kertoo, kyse on suhteesta muotoilija Kaj Franckiin (1911-89), jonka syntymän 100-vuotisjuhlaa vietetään tänä vuonna.

Nuutajärvellä on erityissuhde Kaj Franckiin. Franck työskenteli Nuutajärven lasitehtaalla vuodesta 1950 aina kuolemaansa saakka. Hän myös asui kylässä, oli yksi kyläläinen muiden joukossa. Muun muassa Oiva Toikka ja Kerttu Nurminen olivat hänen läheisiä työtovereitaan. Nuoremmista lasitaiteilijoista Markku Salo ehti vielä tutustua Franckiin henkilökohtaisesti. Hänen jälkeensä lasitaiteen pariin tulleet tekijät ovat tutustuneet Franckin jättämään perintöön tämän teosten, historian ja taidefilosofian kautta. Franckin vaikutus suomalaisen lasitaiteen ja muotoilun uudistajana on mittaamaton.

Kaj Franckin maisemissa – teemana lasi –näyttelyssä Nuutajärven Galleria Osuuskunta NuGOn lasitaiteilijat vahvistettuna Nuutajärven vahvoilla voimilla, Kerttu Nurmisella ja Oiva Toikalla, kertovat omalla materiaalillaan, lasilla, suhteestaan Kaj Franckiin ja Nuutajärveen. Suhde on kaikille myös henkilökohtainen, sillä Nuutajärvestä on tullut yhtä lukuun ottamatta myös jokaisen asuinpaikka.

Avajaiset la 14.5.2011 klo 16–18

Avoinna

Nuutajärvi-päivänä su 15.5. klo 10–15

1.6.–15.8. joka päivä klo 10–18

Ilmainen sisäänpääsy

Vanhan hytin halli, Nuutajärven Lasikylä

 

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat:

Kerttu Nurminen, Oiva Toikka, Sara Hulkkonen, Alma Jantunen, Marika Kinnunen, Ilse Lindqvist, Anu Penttinen, Johannes Rantasalo, Markku Salo, Lea Swantz ja Heikki Viinikainen.