Lasimuseo

Sukella Nuutajärven ja lasinvalmistuksen historiaan Designmuseo Nuutajärvessä! Museo toimii vanhassa panimorakennuksessa ja on kokonaisuudessaan Kaj Franckin suunnittelema taideteos.
2019_08_museo_IMG_20190806_154712 (1).jp

Infoa


Talvikautena (1.9.2022 alkaen) museo on avoinna tilauksesta.


Pääsymaksu
 

Aikuisilta 6 €, lapsilta ja eläkeläisiltä 3 €.

Etukäteen opastuksen varanneilta ryhmiltä 2 € / henkilö + opastus 45 €.

Sisäänpääsy myös museokortilla.

Museossa  voi ostaa tai uusia Museokortin.


 

Lisätietoa ja ryhmävaraukset

lasinpuhaltajamestari

Jenni Sorsa

jenni.sorsa@gmail.com

p. 044  111501​​

Lisätietoja Designmuseosta ja yhteystiedot:

Designmuseo

Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki
info@designmuseum.fi

p.09 6220 540

www.designmuseo.fi

Monialainen lasi – Multidisciplinary Glass
Designmuseo Nuutajärvi,
vaihtuvien näyttelyiden vitriini 4.6.–30.9.2022

logo.png

TIEDOTE 3.6.2022

Vuosi 2022 on Yhdistyneiden kansakuntien julistama kansainvälinen lasin vuosi.

Juhlavuoden kunniaksi Designmuseo Nuutajärven vaihtuvien näyttelyiden vitriinissä lasiesitellään tieteen, tutkimuksen ja teknologian materiaalina. Esillä on ihmisen kudoksia korjaavaa biolasia, lasikuitua, infrarakentamisessa käytettävää vaahtolasimursketta,prosessiteollisuuden linssejä, itsepuhdistuvaa tasolasia, lasinvalmistuksen raaka-aineita, turvalasia, optiikkaa sekä värilasitutkimusta.

Lasi on tunnettu ihmisen kehittämänä sulatustuotteena arviolta viitisen tuhatta vuotta, pronssiajalta lähtien. Tuolloin Mesopotamian alueella aloitettiin pienten helmien jakoristeiden valmistaminen sulasta lasista. Vuoden 40 eaa. paikkeilla lasinpuhaltamisen tekniikka keksittiin Syro-Palestiinassa. Sittemmin, 1500–1600-luvuilla lasin koostumuksen jalostaminen mahdollisti kaukoputkien ja mikroskooppien kehittämisen, ja tieteellisen
vallankumouksen alkamisen. Lasin avulla olemme ihmiskuntana oppineet uutta niin kehossamme olevista bakteereista kuin valovuosienkin päässä avaruudessa olevista maailmankaikkeuden ilmiöistä. Käyttötarkoituksensa perusteella lasin raaka-ainereseptejä on tuhansia erilaisia. Kaikkia lasin ja lasimaisten materiaalien mahdollisuuksia ei vielä edes tunneta. Lasien yleisin pääraaka-aine eri lasiresepteissä on piidioksidi (SiO 2 ), jota saadaan kvartsihiekasta. Tieteen ja teknologian eri aloilla hyödynnetään lasin kemiallisia ja optisia ominaisuuksia. Historiamme tätä ajanjaksoa voidaan hyvinkin perustellusti kutsua termillä The Glass Age, lasiaika. Nykyisenkaltainen elämä maapallolla olisi mahdotonta ilman lasia.

Näyttelyesineet ovat lainassa seuraavilta yrityksiltä ja kouluilta:
Bonalive Biomaterials Oy, Glaston Finland Oy, Pilkington Lahden Lasitehdas Oy/NSG, Oplatek Group Oy, Uusioaines Oy, Tampereen yliopisto, Iittalan lasitehdas (Fiskars Group), Urjalan yhtenäiskoulu, Åbo Akademi.


Erityiskiitokset: Antti Aronen (Glaston Finland Oy) ja Leena Hupa (Åbo Akademi).
Näyttelyn konsepti, kuratointi ja rakennus: lasialan asiantuntija, TaM Sara Hulkkonen


Näyttelyä koskevat lisätiedot:

sara.hulkkonen@kktavastia.fi

puh. 040 5341 457.

Talvikautena 1.9.22 alkaen museo on avoinna tilauksesta.

Monialainen lasi_DM_Nuutajärvi_IYOG2022_Kuva_ Sara Hulkkonen.jpg

Lasimuseon historiaa ja kokoelmat

Museorakennus rakennettiin lasitehtaan voimakkaalla laajentumiskaudella 1850-luvulla. Aluksi tiiliholvatuissa tiloissa toimi tehtaan olutpanimo eli prykäri, ja rakennus kulkeekin Prykäri-nimellä edelleen.

Designmuseo Nuutajärvi on lasitaiteilija, professori Kaj Franckin suunnittelema kokonaistaideteos. Franck suunnitteli museon tila-arkkitehtuurin ja vitriinit sekä valitsi esiteltävän esineistön. Museo avattiin yleisölle vuonna 1977, ja nykyään se on osa Designmuseota.

 

Lasimuseossa on edustava kokoelma Nuutajärvellä valmistettua lasiesineistöä 1800-luvulta näihin päiviin asti. Alkuajoista 1920-luvulle asti tuotantoon kuului puhallettu ikkunalasi. Myös erilaiset pullot, purkit ja apteekkilasi kuuluivat tuotantoon.

1850-luvulla lasia alettiin valmistaa puristamalla ja tällöin Nuutajärvellä opittiin myös filigraanilasin valmistus. Myöhemmin tuotannossa on ollut myös kaiverrettua, hiottua ja maalattua käyttö- ja taidelasia. Esillä on lisäksi useiden 1900-luvun kuuluisien lasitaiteilijoiden Nuutajärvelle suunnittelemaa esineistöä.

 

Opastetut kierrokset

 

Mielenkiintoisin ja vaivattomin tapa tutustua museoon on heittäytyä asiantuntevan oppaan huomaan! Opastetulla kierroksella voit kuulla tarinoita muun muassa siitä, miten Kaj Franck, Saara Hopea, Gunnel Nyman tai Stockmannin tavaratalo liittyvät Nuutajärveen. Samalla saat lyhyen oppimäärän lasin valmistuksen teoriasta.​

 

Designmuseo Nuutajärvi

Nuutajärveläinen muotoilija, lasinpuhaltaja Jenni Sorsa opastaa kävijät lasinpuhalluksen ja Nuutajärven historiaan Kaj Franckin suunnittelemassa lasimuseossa. 

Kesto: 45 min

Opastuksen hinta: 45 € / ryhmä + museon sisäänpääsymaksu 2 €/ hlö (alle 12.v. ilmaiseksi).

Sisäänpääsy myös Museokortilla.

Opastusten kielet: suomi, englanti

Ryhmän koko: enintään 25 henkilöä

 

Designmuseo Nuutajärvi + pruukimiljöö

Tutustumme Lasikylän yli 220-vuotiseen historiaan ja kuulemme seikkaperäisesti lasinvalmistuksen tekniikoista. Opastukseen kuuluu käynti museossa ja lasihytissä. Piipahdamme myös kulloinkin avoinna olevissa työtiloissa ja näyttelyissä.

Kesto: 1,5 tuntia

Opastuksen hinta: 65 € / ryhmä + 2 € / hlö museon sisäänpääsymaksu (alle 12 v. ilmaiseksi).

Sisäänpääsy myös Museokortilla.

Opastusten kielet: suomi, englanti

Ryhmän koko: enintään 25 henkilöä

Kysy lisää ja varaa kierros:

lasinpuhaltajamestari

Jenni Sorsa

jenni.sorsa@gmail.com

p. 044 011 1501

 

Katso kaikki Nuutajärven Lasikylän opastetut kierrokset Opastukset-sivultamme.