Syntynyt hehkumaan

Suomen vanhin lasikylä on yhtä aikaa rauhallinen ja räväkkä. Kävijä kohtaa kylään saapuessaan ensin ainutlaatuisen miljöön: 1850-luvulta peräisin olevat rakennukset ja niiden pittoreskin puuarkkitehtuurin. Sisätiloissa sen sijaan hehkuu ja humisee, kun lasiuunien ääressä työskentelevät lasinpuhaltajat ja muotoilijat luovat uutta.  Kylässä työskentelee myös lukuisia muiden alojen taidekäsityöläisiä ja taiteilijoita, kuten metalli- ja kultaseppä, taidemaalari sekä tekstiilin ja keramiikan ammattilaisia.

Työntekoa saa vapaasti seurata, ja muun muassa lasihyttiin on vapaa pääsy. Kuumuutta hehkuvan siirappimaisen lasimassan muotoutuminen valmiiksi esineeksi on aina yhtä kiehtovaa katsottavaa. Samaa kuumuutta hehkuu rauta, kun seppä nostaa sen ahjosta pajavasaransa alle taottavaksi.  Taidemaalarin ateljeessa on puolestaan tilaisuus seurata maalauksen vähittäistä valmistumista. Mikäli haluat itse kokeilla jotakin materiaalia ammattilaisen ohjauksessa, pääset etukäteen sopimalla esimerkiksi valmistamaan omia helmiä, puhaltamaan lasia tai takomaan rautaa.

Tulevia lasinpuhaltajia koulutetaan Nuutajärvellä toimivassa Ammattiopisto Tavastiassa. Myös opiskelijoiden työskentelyä lasihytissä saa seurata.

Nuutajärvellä on puhallettu lasia yhtäjaksoisesti vuodesta 1793.  Lasikylästä ovat pyrähtäneet maailmalle esimerkiksi Oiva Toikan maailmankuulut linnut. Taiteelliseen kehitykseen on vaikuttanut voimakkaasti mm. Kaj Franck (1911–1989), joka työskenteli kymmeniä vuosia Nuutajärven lasitehtaan taiteellisena johtajana. Fiskars-konserniin kuulunut Iittala Group Oy:n Nuutajärven lasitehtaan tuotanto siirrettiin Iittalan lasitehtaalle keväällä 2014.

Lasikylän nykypäivä pohjautuu pitkään historiaan. Vanhat rakennukset ovat edelleen käytössä näyttely-, myymälä- tai työtiloina. Koko miljöö on Museoviraston määrittelemä Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY).  Hyvin suosittua on tehdä pieni kävelykierros kylällä ja käyskennellä samoja reittejä kuin lasitehtaan työntekijät ovat kulkeneet yli 220 vuotta.

Tervetuloa kylään!

 

Tutustu Nuutajärven Lasikylän ulkoalueille sijoitettuihin teoksiin:

Lasipuu

Workshop-teokset

Perehdy rakennusten historiaan