Tapahtumat ja näyttelyt

Katso, mitä kaikkea meillä tapahtuu, ja poikkea kylään.

Tapahtumat 2021

Avoimet ovet -päivät: 10.7., 7.8., 11.9., 9.10., 13.11. ja 11.12.

Mitäs Mitäs Mitäs -festivaali 16.–18.7.

Pentinkulman päivien off-ohjelmaa aikavälillä 2.–5.8.

Lasivitriini 21.8.

Taidesuunnistus 28.–29.8.


Konstrundan 4.–5.9.

Nuutajärvi LUX -valotaidetapahtuma syksyllä

Joulunavaus 20.11.

Näyttelyt 2021

Neil Amrstrong`s Space Adventures

1.6.– 31.7. Paja-rakennus

 

JUURI ROOT – Garden of Glass, Part 2

25.6. –30.9. Nuutajärven Lasikylä ja Pölkinvuori, ulkona

 

Aika

15.6.–31.8. Vannahalli

 

Jaakko Niemi - herkkävaistoinen puhaltajamestari
1.6.–5.9. Designmuseo Nuutajärvi

 

​Puukonttorin Galleria

Kesäkuussa Pirkko Tefke

Heinäkuussa Merja Halminen

Elo-Syyskuussa Leila Jokiniemi

Lokakuussa Lea Swantz

Marraskuussa Raija Kolehmainen

Joulukuussa Maarit Viljanen

Uuden lasitaiteen näyttely Nuutajärven Lasikylässä ja Pölkinvuorella

JUURI_ROOT_2021 jpeg.jpg

Tiedote 1.6.2021

JUURI ROOT – Garden of Glass, PART 2

Uuden lasitaiteen näyttely Nuutajärven Lasikylässä ja Pölkinvuorella, Urjalassa 25.6.-30.9.2021

Uuden lasitaiteen näyttely on esillä tänä kesänä Nuutajärven Lasikylän lisäksi Pölkinvuoren Kasvimaailmassa, Urjalassa. Näyttely esittelee ulkoteoksia lasinpuhaltajilta, taiteilijoilta ja muotoilijoilta, jotka työskentelevät Nuutajärven Lasikylässä kuuman lasin parissa.

Näyttelyssä ovat mukana: Alma Jantunen, Marika Kinnunen, Paula Pääkkönen, Janne Rahunen, Johannes Rantasalo, Markku Salo, Jenni Sorsa, Lea Swantz ja Heikki Viinikainen.

Näyttelyn ensimmäinen osa nähtiin viime vuonna ja tänä vuonna on vuorossa näyttelyn toinen osa, jossa kaikki teokset ovat molemmissa kohteissa esillä ulkona. Pölkinvuoren osuudessa näyttelykokonaisuudessa on mukana teoksia sekä viime vuodelta että muutama uusi teos. Nuutajärvellä uusien väliaikaisten näyttelyteosten lisäksi kävijöiden kannattaa tutustua alueella jo ennestään oleviin ulkoteoksiin.

Nuutajärven Lasikylä on monipuolinen matkailukohde, jossa on puhallettu lasia vuodesta 1793 saakka. Kylässä on kesäkaudella laadukas lounasravintola, kylähotelli, myymälöitä, taidekäsityöläisten työhuoneita ja näyttelyitä. Lasikylän keskeiset rakennukset ovat arkkitehti Chiewitzin käsialaa 1850-luvulta. Aukioloajat ja lisätiedot: www.nuutajarvi.fi

Pölkinvuori on luonnonkaunis elämys- ja puutarhapuisto, jonne ajaa Nuutajärveltä maalaiskylien läpi noin kymmenessä minuutissa. Pölkinvuorelta löytyvät kahvila ja terassi, puutarha-alan palvelut ja tuotteet, satokautena avomaan vihannekset suoraan maasta, usean hehtaarin metsäpuutarha, näköalapaikka, luonto- ja retkipolut sekä kota. Alueelle on vapaaehtoinen sisäänpääsymaksu. Aukioloajat ja lisätiedot:  www.polkinvuori.com

Näyttelyn järjestää Nuutajärven Galleria Osuuskunta NuGO yhteistyössä Pölkinvuoren kanssa. Osuuskunnan tavoitteena on vahvistaa Nuutajärven asemaa uuden taidelasin keskuksena sekä edistää korkeatasoisen, suomalaisen ja ennen kaikkea nuutajärveläisen taidekäsityön tunnettuutta. Näyttelyä on tukenut Urjalan kunta.

 

Lisätietoja näyttelystä:
lasigalleria@gmail.com
p. 044 039 6511
Nuutajärven Galleria Osuuskunta
www.nugo.fi
www.nuutajarvi.fi 

Jaakko Niemi – herkkävaistoinen puhaltajamestari

     Vitriininäyttely Nuutajärvellä 1.6.–30.9.2021

Jaakko Niemi kuva Hannu Niemi.jpg

TIEDOTE 2.5.2021

 

Jaakko Niemi (1926–2002) oli yksi harvoista Nuutajärven lasinpuhaltajista, joka ylsi omaan tuotantoon. Hän aloitti uransa 12-vuotiaana muottipoikana ja eteni nopeasti lasinpuhaltajamestariksi. Niemen kyvyt tulivat esiin etenkin siinä vaiheessa, kun Nuutajärvellä alkoi työskennellä ensimmäinen taiteilija, Gunnel Nyman. Taiteilijan tulo hyttiin muutti merkittävästi puhallusverstakon työskentelyä. Enää malleja eivät määritelleet verstakon mestarit, vaan heidän rinnalleen tuli taiteilija. Lasinpuhaltajilta vaadittiin uudella tavalla joustavuutta, sopeutumista ja uuden oppimista, kun heidän työtään alkoi ohjata taiteilija, joka ei työskennellyt verstakossa. Ja on sanottava, että lisää sopeutumista vaadittiin ensimmäisen taiteilijan ollessa nainen. Tätä varten perustettiin erillinen taidelasiverstakko, joka erikoistui taiteilijan kanssa työskentelyyn. Jaakko Niemi oli ensimmäisen taidelasiverstakon mestari, mikä sopikin hänen herkkävaistoiselle luonteelleen hyvin.

 

Niemellä oli taito ymmärtää vähistä merkeistä, mihin työskentelyllä pyrittiin. Hän oli 1940-luvulla hakeutunut oma-aloitteisesti taidekoulutukseen, mikä oli lasinpuhaltajien keskuudessa poikkeuksellista. Hän kävi kolmevuotisen ABC-piirustuskoulun, jossa uraansa olivat aloitelleet muun muassa taiteilijat Rafael Wardi ja Simo Hannula. Kuvanveisto ja taidemaalaus pysyivät hänen harrastuksinaan sen jälkeen.

 

Ura Kaj Franckin luottopuhaltajana osoitti Niemen kyvyn muuntautua ja kehittää sovelluksia Franckin uniikkitekniikoihin, kuten filigraaniin, verholasin, kehrättyyn lasiin tai rakkolasiin. Niemi työskenteli Nuutajärvellä eläkkeelle jäämiseensä saakka vuoteen 1986. Merkittävimpänä julkisena tunnustuksena lasinpuhaltajamestari Jaakko Niemelle myönnettiin taideteollisuuden valtionpalkinto v. 1973 ja Pro Arte Tawastica -palkinto v. 1989. Tasavallan presidentti muisti häntä kunniamerkein itsenäisyyspäivänä 1983. Niemen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 95 vuotta.

 

Nuutajärven Prykäri-museossa/Designmuseo Nuutajärvi näytteillä olevat esineet esittelevät Jaakko Niemen eri puolia lasinpuhaltajana ja taiteentekijänä. Esineet ovat lainassa Hannu ja Merja Niemen kokoelmista. Vitriininäyttelyn toteuttamiseen liittyvää tutkimustyötä on tukenut Urjalan Säästöpankin Kulttuurisäätiö. Näyttelyn on toteuttanut työryhmä TaM Sara Hulkkonen ja FM Marja-Leena Salo.

Designmuseo Nuutajärvi avoinna tilauksesta.

Kesällä 2021 avoinna 29.6.–22.8. ti-su klo 11–16, maanantaisin suljettu.

Lisätietoja museosta: www.nuutajarvi.fi/lasimuseo

LISÄTIETOJA:

marjaleena.salo55@gmail.com,

sara.hulkkonen@kktavastia.fi

 

Kuva: Jaakko Niemi työssään v. 1954. Kuvalähde: Hannu Niemi

Pirkko Tefken akvarelleja Puukonttorin Galleriassa

Näyttely avoinna kesäkuussa 2021 ti-su klo 11–17.

Suljettu juhannusaattona 25.6. ja juhannuspäivänä 26.6.

Pirkko Tefke kertoo näyttelystään: "Ympyrä sulkeutuu. Näyttely on samassa tilassa, kuin ensimmäinen työpaikkani Nuutajäven Lasitehtaan konttorissa 1950-luvun loppupuolella."

Pirkko Tefke I.jpg
2. Birch in spring winter.JPG
1. Lapin lumo, The enchantment of Laplan

Merja Halmisen maalauksia Puukonttorin Galleriassa heinäkuussa

Värien voimaa

2.–31.7.2021

Taiteilija Merja Halminen kertoo työskentelystään:

 

"Kuvantekijä Lempäälästä.

Taiteen tekeminen on minulle iloisia värejä, etsimistä ja löytämistä. Maalaan mielikuvia auringosta, metsästä, tuulesta, sadepisaroista ja maaseutu inspiroi tekemistäni.

Olen pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin vuodesta1996 lähtien eri puolella Suomea. Toivon värikkäiden maalausten antavan katsojalle iloa ja voimaa."

Nuutajärven Lasikylä, Puukonttorin Galleria.

Avoinna ma-su klo 11–18.


LISÄTIETOJA:

https://merjahalminen.blogspot.com/

p. 050 547 5990

halminenmerja@gmail.com

mysteerimatka.jpg

Neil Armstrong`s Space Adventures eli N.A.S.A

-näyttely 1.6.–31.7.2021, Paja-rakennuksen yläkerrassa

Nasa 1.jpg
nasajuliste.jpg


N.A.S.A on seppämestari Antti Kuikan ja kuvataiteilija, lasialan artesaani Reetta Levanderin rautaa, lasia ja kuvataidetta yhdistelevä scifi-aiheinen avaruussekoilu.

 

Näyttely esittelee hahmoja ja maisemia,
joita maailman ensimmäisen kuukävelyn tehnyt astronautti Neil Armstrong kohtaa matkoillaan. Armstrongin mukana seikkailee myös kissa Buzz.

Avoinna:

ma-pe klo 10–16.30, la-su klo 10–18.

 

Vapaa pääsy.

 

LISÄTIETOJA:
http://www.antinpaja.fi/


Fb: Seppä Antin paja, Takolasi, Reetta Levander Art


Ig: @seppaantinpaja, @takolasi, @reettalevander

Nuutajärven Lasikylässä Avoimet ovet la 10.7.2021

kes.jpg

Nuutajärven Lasikylässä tehdään paitsi tuotteita ja taidetta, myös muotoilu- ja suunnittelutyötä. Pajoilla ja putiikeilla on yksilölliset aukioloajat, mutta ne kaikki ovat avoinna myös sopimuksesta. Lisäksi Lasikylän toimijat järjestävät vuoden 2021 aikana Avoimet ovet –päiviä, jolloin valtaosa ovista on avoinna yleisölle tiettyinä päivinä vähintään klo 11–15 välisenä aikana.

Seuraava Avoimet ovet Nuutajärven Lasikylässä lauantaina 10.7.2021.


Avoinna (lista täydentyy):


Iittala Outlet klo 11–18
NuGO Shop klo 10–18

 

Kahvila + Keittiö Sylvi klo 10–16
 

Designmuseo Nuutajärvi klo 11–16


NÄYTTELYT

- Jaakko Niemi, herkkävaistoinen lasinpuhaltajamestari  klo 11–16.

Toteuttanut työryhmä TaM Sara Hulkkonen ja FM Marja-Leena Salo. Designmuseo Nuutajärvi, Prykäri, museon pääsymaksu.


- Neil Armstrong´s Space Adventures klo 10–18. Antti Kuikan ja Reetta Levanderin yhteisnäyttely Paja-rakennuksen yläkerrassa. Vapaa sisäänpääsy.

 

- Juuri Root - Garden of Glass, Part 2. Uutta taidelasia, Nuutarjärven Galleria Osuuskunnan järjestämä kesänäyttely ulkona.

- Merja Halminen Puukonttorin Galleriassa klo 11–17. Vapaa sisäänpääsy.

- Aika, yhteisnäyttely Vannahallissa. Vapaa sisäänpääsy.

Muutokset mahdollisia.


Käytäthän maskia ja tulet vain terveenä!

 

Seuraavat Avoimet ovet: 7.8., 11.9., 9.10., 13.11. ja 11.12.2021.

Taidenäyttely Aika

aika_taidenayttely3 uusin.jpg

Kuuden taiteilijan kokemuksia ajasta Vannahallissa.


Näyttely avoinna 15.6.–31.8.2021, suljettu juhannuksena.


Aika on hetkien välähdyksissä, muistoissa, elämässä, vanhuksen käsissä, taivaankappaleiden radoissa. Sitä on nykyhetki, tulevaisuus, historia ja ikuisuus. Kuuden taiteilijan teokset kuvaavat aikaa eri tekniikoin. Vannahallissa on tänä kesänä öljyväri- ja akryylimaalauksia, valokuvia, tussimaalauksia ja veistoksia.

Millainen aika sinua puhuttelee?

Juhani Järvinen, kuvataiteilija, www.juhanijarvinen.net

Maija Klemetti, kuvataiteilija, https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/klemetti-maija

Anne Leppänen, kuvataiteilja ja kuvittaja, www.dai-dai.fi

Anna Rauhala, kuvataiteilija, Facebook: Anna Rauhala art

Sirpa Tuomaala, taiteilija, https://tukuni-com1.webnode.fi/, facebook/sirpatuomaala.artanddesign

Eero Österberg, taiteilija, www.eeroosterberg.fi

maija_juhani_sirpa.jpg

Teokset: Maija Klemetti, Juhani Järvinen ja Sirpa Tuomaala

anne_anna_eero.jpg

Teokset: Anne Leppänen, Anna Rauhala ja Eero Österberg

Lasivitriini la 21.8.2021

Tapahtumapäivä Nuutajärven Lasikylässä.

Ohjelma päivittyy lähempänä ajankohtaa.

Lisätietoja:

www.lasivitriini.fi

Fb: lasivitriini

Kuva: Heikki Haavisto

Lasivitriini, kuvaaja Heikki Haavisto..j

Vanhaa Nuutajärveä -valokuvanäyttely

Julistekuva Franck portailla.png

Valokuvat ovat esillä Puukonttori -rakennuksen käytävillä.

Avoinna:

ke-su klo 12–16

Vapaa pääsy.