Tapahtumat ja näyttelyt

Katso, mitä kaikkea meillä tapahtuu, ja poikkea kylään.

Näyttelyt 2022 Puukonttorin Galleriassa

 

huhti-toukokuu: Heidi Linsén 

kesäkuu: Jenni Kalsola

heinäkuu: Ilona Niemi

elokuu: Petra Jäppinen

syyskuu: Johannes Vähäsarja

marras-joulukuu: Reetta Kallio ja Jenni Välikangas

Avoimet ovet

21.5.,18.6., 23.7., 27.8.,17.9., 22.10.,19.11. ja 17.12.2022.

 

kes.jpg

Nuutajärvipäivä la 18.6.2022

Uuden Nuutajärven avajaiset!

Ohjelma päivittyy lähempänä tapahtumaa.

Järjestäjät:

 Nuutajärven Pruuki Oy  ja Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö

Lasiaika - Uuden taidelasin näyttely 
kesällä 2022 Nuutajärven Lasikylässä

LASIAIKA_JULISTE_50x70.jpg

LASIAIKA – Uuden taidelasin näyttely

YK:n kansainvälinen lasin vuosi 2022

 

Nuutajärven Lasikylässä juhlistetaan kansainvälistä lasin vuotta järjestämällä uuden taidelasin näyttely Lasiaika. Näyttelyyn on hakemusten perusteella valittu 33 taiteilijaa. Nähtävissä on täten teoksia poikkeuksellisen monelta Suomessa tänä päivänä toimivalta tekijältä. Näyttelyn jury haluaa valinnoillaan osoittaa lasin monipuolisuuden taiteen materiaalina. Lasi on tekijälleen vaativa materiaali – oikukas, harvinainen ja kallis. Siksi on huomionarvoista, että haasteista huolimatta näin moni on valinnut materiaalikseen lasin.

 

Lasiaika-näyttelyssä on teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Iiro A. Ahokas, Henni Eliala, Slate Grove, Nooa Hietaniemi, Alma Jantunen, Tommi Ketonen, Marika Kinnunen, Hanna-Kaisa Korolainen,

Anna-Kaisa Kukkonen-Madi, Teemu Kylvö, Kaappo Lähdesmäki, Reima Maaronen, Camilla Moberg, Markus Mäkinen, Marjut Numminen, Anu Penttinen, Henriikka Pöllänen, Johannes Rantasalo, Katja Rauhamäki, Helmi Remes & Panu Ruotsalo, Kimmo Reinikka, Gina Salaris, Markku Salo, Katariina Sarimo, Saara Sirkeoja, Jenni Sorsa, Sauli Suomela, Jussi Suvela, Lea Swantz, Kirsti Taiviola, Aada Vainio, Heikki Viinikainen ja Aino Vilpas.

 

YK, Yhdistyneet kansakunnat, on julistanut vuoden 2022 Kansainväliseksi lasin vuodeksi. Vuoden aikana lasia käsitellään paitsi taiteen materiaalina myös tieteen, talouden ja kulttuurin kehittymisen mahdollistajana. Kansainvälinen lasin vuosi huomioidaan maailmanlaajuisesti erilaisin tapahtumin, näyttelyin ja festivaalein. Verkkosivulla www.iyog2022.org on kasvava lista eri maiden tapahtumista.

 

Näyttely Lasiaika järjestetään Lasimakasiini-rakennuksessa, jonka käyttötarkoitus on monipuolistumassa. Nuutajärvellä eletään parhaillaan merkittävää ajanjaksoa, kun kulttuurihistoriallisesti arvokasta kylää kunnostetaan monin tavoin. Suomen vanhimmasta, vuonna 1793, perustetusta Nuutajärven Lasikylästä on kuoriutumassa entistä kiehtovampi käyntikohde.

 

Näyttelyn järjestää Nuutajärven Galleria Osuuskunta NuGO. Osuuskunnan tavoitteena on vahvistaa Nuutajärven asemaa uuden taidelasin keskuksena sekä edistää korkeatasoisen, suomalaisen ja ennen kaikkea nuutajärveläisen taidekäsityön tunnettuutta. Näyttelyn teokset ovat juryttäneet edustajat NuGOsta ja Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiöstä.  Näyttelyä tukee Nuutajärven Pruuki Oy.

Tervetuloa Lasiaika – Uuden taidelasin näyttelyn avajaisiin

torstaina 26.5.2022 klo 16!

Paikka: Lasimakasiini, Pruukinraitti 15, 31160 Nuutajärvi

Näyttely avoinna: 27.5.–11.9.2022

Järjestäjä: Nuutajärven Galleria Osuuskunta NuGO

Lisätietoja: lasigalleria@gmail.com, p. 044 039 6511, NuGO Shop

Ig: nuutajarvi_summer_exhibition

Näyttely avoinna:

Toukokuussa to-su klo 11–17

Kesä-heinäkuussa ti-su klo 11–17

Elokuussa 28.8. saakka ti-su klo 11–17

Syyskuussa 11.9. saakka pe-su klo 11–17

Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan ennakkoon.

Hands on - lasinpuhalluksen päiväkurssi 28.5.2022 Nuutajärven Lasikylässä

Story2 (2).png

Kiehtooko käsillä tekeminen ja maaginen oranssina hehkuva lasimassa? Nyt on mahdollisuus päästä kokemaan Hembula:n ja Jenni Sorsa Glass:n ohjaama huima lasielämys kulttuurihistoriallisessa Nuutajärven Lasikylässä, Urjalassa!

 

Päivän aikana pääset ammattilaisten opastamana keräämään sulaa lasimassaa lasiuunista. Tutustut hyttityöskentelyn ja lasinpuhalluksen alkeisiin. Pääset itse valmistamaan vähintään neljä erilaista esinettä. Aiempaa lasinpuhalluskokemusta et tarvitse.

 

Lasikurssin kesto on kahdeksan tuntia klo 8–16, ja se sisältää kaksi kahvitaukoa sekä puolen tunnin ruokatauon. Voit ottaa omat eväät mukaan tai käyttää Lasikylän ravintolapalveluita.

 

Päivän alussa tutustutaan lasihyttiin, sen välineistöön, työkaluihin sekä turvallisuusohjeisiin. Kurssin aikana pääset valmistamaan mm. lasipisaran, lasikukan, paperipainon ja sisustuspallon. Nämä esineet jäävät sinulle muistoksi kurssista. Koska lasiesineiden täytyy jäähtyä hitaasti huoneenlämpöön, valmiit esineet postitetaan sinulle jälkikäteen.

 

Kurssille otetaan 6–10 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Lasikurssi toteutuu, jos kurssilla on vähintään kuusi osallistujaa. Kurssin hinta on 400€/osallistuja. Osallistumismaksu sisältää opetuksen, tarvittavat työkalut, lasimateriaalin ja paljon eri värivaihtoehtoja sekä lasiesineiden postituksen kotimaahan. Ilmoittautuminen on sitova, kerro sähköpostilla ilmottautuessasi osoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi laskutusta varten. Lasku lähetetään kaksi viikkoa ennen kurssia ja se tulee maksaa ennen osallistumista. Mikäli sairastut, saat rahasi takaisin lääkärintodistusta vastaan.

 

Pukeudu kurssille rentoihin ja luonnonmateriaalia oleviin vaatteisiin. Ohut pitkähihainen suojaa hyvin käsivarsia lämmöltä. Ota mukaan mukavat umpimalliset kengät, mutta älä kalleimpiasi, sillä lattialta saattaa tarttua lasinsiruja kengänpohjiin. Sido pitkät hiukset kiinni. Suojalasit löytyvät meiltä. Kurssinjärjestäjä ei vakuuta kurssilaisia, halutessasi voit tarkastaa oman vakuutustilanteesi omalta vakuutusyhtiöltäsi. Teemme parhaamme tarjotaksemme turvallisen lasielämyksen.

 

Varaa paikkasi heti!

 

Ilmoittautuminen ja lisätiedot:

hembuladesign@gmail.com (ilmoittautuminen ja lisätiedot)

info@jennisorsaglass.fi (vain lisätiedot)

_DSC0268(1).jpg

Tekstiilitaiteilija Heidi Linsénin Encore trop-näyttely Nuutajärvellä Puukonttorin Galleriassa 1.4.–31.5.2022

Heidi Linsén leveä iso.png

Linsénin tuftatut teokset tutkivat ikonista kuvastoa feministisestä kulmasta.

“Halusin tarkastella ikiaikaista rajanvetoa naiseudesta, mikä on haluttavaa ja sopivaa, ja kuinka nopeasti hauska ja leikittelevä onkin liikaa, kuinka ahdas feminiinisen ilmaisun tila lopulta onkaan.”

Heidi Linsénin töitä on ollut aiemmin esillä Galleria Topeliuksessa, Helsingissä, hän myös toteutti kuuden teoksen sarjan yhteistyössä Naisasialiitto Unioni ryn kanssa. Teoksissa ei ole käytetty eläinperäisiä tuotteita.

Näyttely avoinna to-su klo 12–17.

Lisätietoa taiteilijasta: 

https://www.bedlamtufts.com/ 

https://www.instagram.com/bedlamtufts/

https://www.meillakotona.fi/artikkelit/heidi-linsenin-tuftatut-teokset

Yhteystiedot:
Heidi Linsén

heidi.linsen@gmail.com

p. 044 570 9138

Teoskuvassa teokset :

"Tous les mêmes 1", 75x85cm, 2021, sekä

"Tous les mêmes 2", 70x80cm, 2021.

Jenni Kalsolan Suikaleita-näyttely
Puukonttorin Galleriassa 2.6.–30.6.2022

Jenni Kalsola Puukonttorin galleria juliste.png

Suikaleita-näyttelyn teokset kuvaavat hetkiä, joista välittyy tunnesyvemmästä tarinasta, kuin ensisilmäys voi tavoittaa. Tiiviit raidatkuvaavat mennyttä elämää, perimää, historiaa, sattumaa. Yhteys muihin ihmisiin, luontoon ja koko ympäröivään maailmaan toteutuu maalauksissani, kun tiiviistä kudelmasta muodostuu kokonaisuus.


Olen kehittänyt omintakeisen menetelmän maalata ja taivuttaa
perinteistä maalausta haluamaani suuntaan.

 

Teoksissani yhdistyvät näin pysyvyys sekä muutos. Historiallinen värinä näyttäytyy tavassani maalata räsymattomaista pintaa, joka ankkuroituu hetken havainnointiin.

Jenni Kalsola on valmistunut Kankaanpään Taidekoulusta
kuvataitelijaksi ja Taideteollisesta korkeakoulusta Taiteen
maisteriksi. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukuisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin. Hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Helsingin Taidehallissa, Forssan museossa sekä Hämeenlinnan, Lahden, Riihimäen ja Varkauden taidemuseoissa.

Työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Lisätietoja:

Jenni Kalsola

jenni.kalsola@gmail.com

www.jennikalsola.com

YK:n kansainvälinen lasin vuosi 2022  

logo.png

Eläköön-huuto lasille! Yhdistyneiden kansakuntien vuoden 2022 teema on lasi. Perusteena lasin omalle nimikkovuodelle on lasimateriaalin monipuolisuus niin talouden, tieteen kuin taiteenkin alueilla. Lisäksi lasi on mahdollistanut ihmiskunnan elämän kehittymisen sellaiseksi, kuin me sen tänään tunnemme. YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa lasiin liittyvä tutkimus ja tuotekehitys ovat mahdollistajana ympäristön, talouden ja ihmisten tasavertaisuuden edistämisessä. Kansainvälisen lasin vuoden viralliset avajaiset ovat Genevessä, Sveitsissä 10.–11. helmikuuta.

 

Lasi on tunnettu ihmisen kehittämänä sulatustuotteena arviolta viitisen tuhatta vuotta, pronssiajalta lähtien. Silloin Mesopotamian alueella aloitettiin pienten helmien ja koristeiden valmistaminen sulasta lasista. Vuoden 40 eaa. paikkeilla lasinpuhaltamisen tekniikka keksittiin Syro-Palestiinassa. Sittemmin, 1500–1600-luvuilla lasin koostumuksen jalostaminen mahdollisti kaukoputkien ja mikroskooppien kehittämisen, ja tieteellisen vallankumouksen alkamisen. Lasin avulla olemme ihmiskuntana oppineet uutta niin kehossamme olevista pienen pienistä bakteereista kuin valovuosienkin päässä avaruudessa olevista maailmankaikkeuden ilmiöistä. Yleisesti lasi tunnetaan ikkunoiden, juomalasien ja taidelasin kautta. Käyttötarkoituksensa perusteella lasin raaka-ainereseptejä on tuhansia erilaisia. Kaikkia lasin ja lasimaisten materiaalien mahdollisuuksia ei vielä edes tunneta. Lasien yleisin pääraaka-aine eri lasiresepteissä on piidioksidi (SiO2), jota saadaan kvartsihiekasta. Tieteen ja teknologian eri aloilla hyödynnetään lasin kemiallisia ja optisia ominaisuuksia. Viime vuosikymmeninä lääketieteessä on esimerkiksi kehitetty bioaktiivista lasia, jonka avulla voi korjata ihmisen luustoa. Joillain tahoilla nykyistä historiamme aikaa kutsutaan hyvinkin perustellusti termillä The Glass Age, lasiaika. Nykyisenkaltainen elämä maapallolla olisi mahdotonta ilman lasia. 

Maailmanlaajuisesti kansainvälistä lasin vuotta juhlistetaan erilaisissa tapahtumissa seminaareista ja festivaaleista näyttelyihin ja kursseihin. Verkkosivuilla www.iyog2022.org on kasvava lista eri maiden tapahtumista.

Artikkelin on kirjoittanut Sara Hulkkonen.

 

Lisätietoja:

Sara Hulkkonen

p. 040 5341 457  

Kuva avoimiin.jpg

Avoimet ovet lauantaina 21.5.2022 Nuutajärven Lasikylässä

Nuutajärven Lasikylässä tehdään paitsi tuotteita ja taidetta, myös muotoilu- ja suunnittelutyötä. Pajoilla ja putiikeilla on yksilölliset aukioloajat, mutta ne kaikki ovat avoinna myös sopimuksesta. Lisäksi Lasikylän toimijat järjestävät vuoden 2022 aikana Avoimet ovet –päiviä, jolloin valtaosa ovista on avoinna yleisölle tiettyinä päivinä vähintään klo 11–15 välisenä aikana.

Täydennämme avointen ovien listaa aina lähempänä tapahtumapäivää.

Avoinna:

ravintola Pruuki Bistro klo 10–18, lounas klo 12–16
Ilone klo 11–17

Design Makasiini klo 11–17

Lasisirkus klo 1115

Noituus Design klo 11–16
NuGO Shop klo 11–16

Mahdollisten Aarteiden kirpputori  klo 10–16

Villa Talvik klo 11–16 (Puukonttorin yläkerta)

Puukonttorin Galleriassa Heidi Linsénin näyttely Encore trop klo 11–17.

Taiteilijatapaaminen klo 12–14.

Seuraavat Avoimet ovet Nuutajärven Lasikylässä ovat:

18.6., 23.7., 27.8.,17.9., 22.10.,19.11. ja 17.12.2022.

Muutokset mahdollisia.

Tulethan vain oireettomana ja pidät huolta turvaväleistä. 

Lasivitriini
la 27.8.2022 klo 10–16

Myyntipaikkoja voi jo nyt varata, tapahtuma järjestetään sisätiloissa. Paikkoja on rajoitetusti, joten toimi nopeasti!

Hinta 60€, sisältää pöydän.


Paikkavaraukset ja lisätiedot:
NuGO Shop

p. 044 039 6511‬
lasigalleria@gmail.com

tai

Pia Pulakka

p. 040 584 1329
pia.pulakka@gmail.com

Fb: Lasivitriini

Lasivitriini, kuvaaja Heikki Haavisto..jpg