Tapahtumat ja näyttelyt

Katso, mitä kaikkea meillä tapahtuu, ja poikkea kylään.

Tulethan vain oireettomana ja pidät huolta turvaväleistä. Vahva maskisuositus sisätiloissa. Toimijat rajoittavat tilojensa kävijämääriä ja huolehtivat muusta koronaturvallisuudesta.

Tapahtumat 2021

Avoimet ovet -päivät: 9.10., 13.11. ja 11.12.

Nuutajärvi LUX -valotaidetapahtuma syksyllä

Joulunavaus 20.11.

Näyttelyt 2021

JUURI ROOT – Garden of Glass, Part 2

25.6. –30.9. Nuutajärven Lasikylä ja Pölkinvuoren Kasvimaailma. Näyttelyteokset ulkona.

Jaakko Niemi - herkkävaistoinen puhaltajamestari
1.6.–30.9. Designmuseo Nuutajärvi/Prykäri

22.8.2021 jälkeen museo ja näyttely avoinna vain tilauksesta.

 

​Puukonttorin Galleria

Elo- ja syyskuussa Leila Jokiniemi ja Ritva Valta

Marraskuussa Raija Kolehmainen

Joulukuussa Maarit Viljanen

Uuden lasitaiteen näyttely Nuutajärven Lasikylässä ja Pölkinvuorella

JUURI_ROOT_2021 jpeg.jpg

Tiedote 1.6.2021

JUURI ROOT – Garden of Glass, PART 2

Uuden lasitaiteen näyttely Nuutajärven Lasikylässä ja Pölkinvuorella, Urjalassa 25.6.-30.9.2021

Uuden lasitaiteen näyttely on esillä tänä kesänä Nuutajärven Lasikylän lisäksi Pölkinvuoren Kasvimaailmassa, Urjalassa. Näyttely esittelee ulkoteoksia lasinpuhaltajilta, taiteilijoilta ja muotoilijoilta, jotka työskentelevät Nuutajärven Lasikylässä kuuman lasin parissa.

Näyttelyssä ovat mukana: Alma Jantunen, Marika Kinnunen, Paula Pääkkönen, Janne Rahunen, Johannes Rantasalo, Markku Salo, Jenni Sorsa, Lea Swantz ja Heikki Viinikainen.

Näyttelyn ensimmäinen osa nähtiin viime vuonna ja tänä vuonna on vuorossa näyttelyn toinen osa, jossa kaikki teokset ovat molemmissa kohteissa esillä ulkona. Pölkinvuoren osuudessa näyttelykokonaisuudessa on mukana teoksia sekä viime vuodelta että muutama uusi teos. Nuutajärvellä uusien väliaikaisten näyttelyteosten lisäksi kävijöiden kannattaa tutustua alueella jo ennestään oleviin ulkoteoksiin.

Nuutajärven Lasikylä on monipuolinen matkailukohde, jossa on puhallettu lasia vuodesta 1793 saakka. Kylässä on kesäkaudella laadukas lounasravintola, kylähotelli, myymälöitä, taidekäsityöläisten työhuoneita ja näyttelyitä. Lasikylän keskeiset rakennukset ovat arkkitehti Chiewitzin käsialaa 1850-luvulta. Aukioloajat ja lisätiedot: www.nuutajarvi.fi

Pölkinvuori on luonnonkaunis elämys- ja puutarhapuisto, jonne ajaa Nuutajärveltä maalaiskylien läpi noin kymmenessä minuutissa. Pölkinvuorelta löytyvät kahvila ja terassi, puutarha-alan palvelut ja tuotteet, satokautena avomaan vihannekset suoraan maasta, usean hehtaarin metsäpuutarha, näköalapaikka, luonto- ja retkipolut sekä kota. Alueelle on vapaaehtoinen sisäänpääsymaksu. Aukioloajat ja lisätiedot:  www.polkinvuori.com

Näyttelyn järjestää Nuutajärven Galleria Osuuskunta NuGO yhteistyössä Pölkinvuoren kanssa. Osuuskunnan tavoitteena on vahvistaa Nuutajärven asemaa uuden taidelasin keskuksena sekä edistää korkeatasoisen, suomalaisen ja ennen kaikkea nuutajärveläisen taidekäsityön tunnettuutta. Näyttelyä on tukenut Urjalan kunta.

 

Lisätietoja näyttelystä:
lasigalleria@gmail.com
p. 044 039 6511
Nuutajärven Galleria Osuuskunta
www.nugo.fi
www.nuutajarvi.fi 

Jaakko Niemi – herkkävaistoinen puhaltajamestari
     Vitriininäyttely Nuutajärvellä 1.6.–30.9.2021

Jaakko Niemi kuva Hannu Niemi.jpg

TIEDOTE 2.5.2021

 

Jaakko Niemi (1926–2002) oli yksi harvoista Nuutajärven lasinpuhaltajista, joka ylsi omaan tuotantoon. Hän aloitti uransa 12-vuotiaana muottipoikana ja eteni nopeasti lasinpuhaltajamestariksi. Niemen kyvyt tulivat esiin etenkin siinä vaiheessa, kun Nuutajärvellä alkoi työskennellä ensimmäinen taiteilija, Gunnel Nyman. Taiteilijan tulo hyttiin muutti merkittävästi puhallusverstakon työskentelyä. Enää malleja eivät määritelleet verstakon mestarit, vaan heidän rinnalleen tuli taiteilija. Lasinpuhaltajilta vaadittiin uudella tavalla joustavuutta, sopeutumista ja uuden oppimista, kun heidän työtään alkoi ohjata taiteilija, joka ei työskennellyt verstakossa. Ja on sanottava, että lisää sopeutumista vaadittiin ensimmäisen taiteilijan ollessa nainen. Tätä varten perustettiin erillinen taidelasiverstakko, joka erikoistui taiteilijan kanssa työskentelyyn. Jaakko Niemi oli ensimmäisen taidelasiverstakon mestari, mikä sopikin hänen herkkävaistoiselle luonteelleen hyvin.

 

Niemellä oli taito ymmärtää vähistä merkeistä, mihin työskentelyllä pyrittiin. Hän oli 1940-luvulla hakeutunut oma-aloitteisesti taidekoulutukseen, mikä oli lasinpuhaltajien keskuudessa poikkeuksellista. Hän kävi kolmevuotisen ABC-piirustuskoulun, jossa uraansa olivat aloitelleet muun muassa taiteilijat Rafael Wardi ja Simo Hannula. Kuvanveisto ja taidemaalaus pysyivät hänen harrastuksinaan sen jälkeen.

 

Ura Kaj Franckin luottopuhaltajana osoitti Niemen kyvyn muuntautua ja kehittää sovelluksia Franckin uniikkitekniikoihin, kuten filigraaniin, verholasin, kehrättyyn lasiin tai rakkolasiin. Niemi työskenteli Nuutajärvellä eläkkeelle jäämiseensä saakka vuoteen 1986. Merkittävimpänä julkisena tunnustuksena lasinpuhaltajamestari Jaakko Niemelle myönnettiin taideteollisuuden valtionpalkinto v. 1973 ja Pro Arte Tawastica -palkinto v. 1989. Tasavallan presidentti muisti häntä kunniamerkein itsenäisyyspäivänä 1983. Niemen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 95 vuotta.

 

Nuutajärven Prykäri-museossa/Designmuseo Nuutajärvi näytteillä olevat esineet esittelevät Jaakko Niemen eri puolia lasinpuhaltajana ja taiteentekijänä. Esineet ovat lainassa Hannu ja Merja Niemen kokoelmista. Vitriininäyttelyn toteuttamiseen liittyvää tutkimustyötä on tukenut Urjalan Säästöpankin Kulttuurisäätiö. Näyttelyn on toteuttanut työryhmä TaM Sara Hulkkonen ja FM Marja-Leena Salo.

Huom! 22.8.2021jälkeen Designmuseo Nuutajärvi/Prykäri avoinna tilauksesta.

Lisätietoja museosta: www.nuutajarvi.fi/lasimuseo

LISÄTIETOJA:

marjaleena.salo55@gmail.com

sara.hulkkonen@kktavastia.fi

 

Kuva: Jaakko Niemi työssään v. 1954. Kuvalähde: Hannu Niemi

Elo- ja syyskuussa Puukonttorin Galleriassa
Leila Jokiniemen ja Ritva Valtan yhteisnäyttely

Näyttely elosyys korjattu.jpeg

Puukonttorin Gallerian elo- ja syyskuun näyttely ”Kaksin silmin kerrottua” on identtisten kaksosten Ritva Valtan ja Leila Jokiniemen yhteisnäyttely. Sisarukset käyttävät yhteisnimeä Taidetuplat, jolla nimellä löytyy myös taiteilijoiden verkkosivut. Näyttelyn teokset ovat öljy- ja akryylimaalauksia.

LISÄTIETOJA JA YHTEYSTIEDOT:

Leila Jokiniemi, p. 050 556 7916, leila.jokiniemi@gmail.com
Ritva Valta, p. 050 545 2030, koojiikoo@gmail.com

Ig: Taidetuplat
www.taidetuplat.fi

Nuutajärven Lasikylässä Avoimet ovet la 9.10.2021

syksy.png

Nuutajärven Lasikylässä tehdään paitsi tuotteita ja taidetta, myös muotoilu- ja suunnittelutyötä. Pajoilla ja putiikeilla on yksilölliset aukioloajat, mutta ne kaikki ovat avoinna myös sopimuksesta. Lisäksi Lasikylän toimijat järjestävät vuoden 2021 aikana Avoimet ovet –päiviä, jolloin valtaosa ovista on avoinna yleisölle tiettyinä päivinä vähintään klo 11–15 välisenä aikana.

Seuraava Avoimet ovet Nuutajärven Lasikylässä lauantaina 9.10.2021.

AVOINNA:

Lista täydentyy lähempänä ajankohtaa.

Kahvila + Keittiö Sylvi 
Ilone 
NuGO Shop
Shop Pikku Kerttu


 

Muutokset mahdollisia.
 

Käytäthän maskia sisätiloissa ja tule vain terveenä! Muista pitää kahden metrin turvaväli muihin henkilöihin!
 

Seuraavat Avoimet ovet:13.11. ja 11.12.2021. 

Vanhaa Nuutajärveä -valokuvanäyttely

Julistekuva Franck portailla.png

Valokuvat ovat esillä Puukonttori -rakennuksen käytävillä.

Avoinna Puukonttorin putiikkien avoinnaoloaikojen mukaisesti.