Tapahtumat ja näyttelyt

Katso, mitä kaikkea meillä tapahtuu, ja poikkea kylään.

RUNOA LASIN ÄÄRELLÄ (Nuutajärven lasikylä, ravintola Pruuki Bistro, Pruukinraitti 15, Nuutajärvi)

Pe 5.8.2022 kello 19.00

Liput 16,50 € + tilausmaksut (alk. 1,50 € /tilaus www.lippu.fi)     

     

19.00                Intiimissä ja tunnelmallisessa iltatapahtumassa runojaan esittävät Suomen kirkkaimmat nuoret runoilijat ja lavarunouden tähdet Aura Nurmi ja Susinukke Kosola. (Runo-osuuden kesto n. 1 h)

“On ikiaikainen kysymys, onko elämän ydin sen ainutlaatuisissa hetkissä, toistumattomissa tapahtumissa, vaiko sittenkin sen jokapäiväisessä toistossa, roskien viemisessä ja aamukusessa. Esitykseni ei vastaa tähän, mutta tislaa ainutlaatuisia runoja jokapäiväisyyden pohjamudasta. Se on se kompromissi, jonka ansaitsemme.” (Susinukke Kosola).

Osta liput tästä

Näyttelyt vuonna 2022 Puukonttorin Galleriassa

elokuu Petra Jäppinen

syyskuu Johannes Vähäsarja

 

marras-joulukuu Reetta Kallio ja Jenni Välikangas

Screenshot 2022-08-05 at 14-56-42 Puukonttorin galleria (_puukonttoringalleria) • Instagra

Johannes Rantasalon
Tehdas Factory  -näyttely
Vannahallissa 23.6 - 31.8.2022

"Johannes Rantasalon tehtaassa on yksi muotti. Siihen hän puhaltaa. Kukaan ei oikeastaan tiedä mitä hän yrittää valmistaa. Lopputulos on joka kerralla erilainen. Ystäviensä avustuksella hän valmistaa hahmon toisensa jälkeen. Kutsuu niitä Jumaliksi.

Tähän näyttelyyn hän on valinnut töitä vuosien varrelta jotta ihmiset tietäisivät että hän on elänyt kauan."

Näyttely avoinna joka päivä klo 11-16

288413762_10159077706839682_5414669868961838852_n.jpg
Lasivitriini, kuvaaja Heikki Haavisto..jpg

 Lasivitriini  
27.8.22 Klo 10-16

Lasivitriini on vuosittain järjestettävä tapahtuma lasinkeräilijöille ja erityisesti sinulle, joka haluat tietää lasista enemmän. Päivän aikana voit tutustua monipuolisesti lasin tarjontaan, kartuttaa lasikokoelmaasi ja tehdä löytöjä niin uutta kuin vanhaa lasia myyvien alan ammattilaisten valikoimista. Lasivitriinin kävijänä sinulla on mahdollisuus myös nähdä lasinpuhaltamista.
Jos mielessäsi on lasin valmistukseen liittyviä kysymyksiä, Lasivitriinissä niihin sinulle vastaavat lasinpuhaltajat ja taiteilijat itse.

Vanhan lasin tunnistuspalvelu järjestetään taiteilijaprofessori Kaj Franckin suunnittelemassa lasimuseossa ja samalla voit tutustua Designmuseo Nuutajärven ainutlaatuiseen kokoelmaan.

Tapahtuman jännittävä kohokohta on lasihuutokauppa, jossa harvinaisetkin keräilykappaleet vaihtavat omistajaa.

Lasivitrinin järjestävät Nuutajärven Galleria osuuskunta NuGO ja huutokauppahuone Piijuska Ky.

Lasiaika - Uuden taidelasin näyttely 
kesällä 2022 Nuutajärven Lasikylässä

LASIAIKA_JULISTE_50x70.jpg

LASIAIKA – Uuden taidelasin näyttely

YK:n kansainvälinen lasin vuosi 2022

 

Nuutajärven Lasikylässä juhlistetaan kansainvälistä lasin vuotta järjestämällä uuden taidelasin näyttely Lasiaika. Näyttelyyn on hakemusten perusteella valittu 33 taiteilijaa. Nähtävissä on täten teoksia poikkeuksellisen monelta Suomessa tänä päivänä toimivalta tekijältä. Näyttelyn jury haluaa valinnoillaan osoittaa lasin monipuolisuuden taiteen materiaalina. Lasi on tekijälleen vaativa materiaali – oikukas, harvinainen ja kallis. Siksi on huomionarvoista, että haasteista huolimatta näin moni on valinnut materiaalikseen lasin.

 

Lasiaika-näyttelyssä on teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Iiro A. Ahokas, Henni Eliala, Slate Grove, Nooa Hietaniemi, Alma Jantunen, Tommi Ketonen, Marika Kinnunen, Hanna-Kaisa Korolainen,

Anna-Kaisa Kukkonen-Madi, Teemu Kylvö, Kaappo Lähdesmäki, Reima Maaronen, Camilla Moberg, Markus Mäkinen, Marjut Numminen, Anu Penttinen, Henriikka Pöllänen, Johannes Rantasalo, Katja Rauhamäki, Helmi Remes & Panu Ruotsalo, Kimmo Reinikka, Gina Salaris, Markku Salo, Katariina Sarimo, Saara Sirkeoja, Jenni Sorsa, Sauli Suomela, Jussi Suvela, Lea Swantz, Kirsti Taiviola, Aada Vainio, Heikki Viinikainen ja Aino Vilpas.

 

YK, Yhdistyneet kansakunnat, on julistanut vuoden 2022 Kansainväliseksi lasin vuodeksi. Vuoden aikana lasia käsitellään paitsi taiteen materiaalina myös tieteen, talouden ja kulttuurin kehittymisen mahdollistajana. Kansainvälinen lasin vuosi huomioidaan maailmanlaajuisesti erilaisin tapahtumin, näyttelyin ja festivaalein. Verkkosivulla www.iyog2022.org on kasvava lista eri maiden tapahtumista.

 

Näyttely Lasiaika järjestetään Lasimakasiini-rakennuksessa, jonka käyttötarkoitus on monipuolistumassa. Nuutajärvellä eletään parhaillaan merkittävää ajanjaksoa, kun kulttuurihistoriallisesti arvokasta kylää kunnostetaan monin tavoin. Suomen vanhimmasta, vuonna 1793, perustetusta Nuutajärven Lasikylästä on kuoriutumassa entistä kiehtovampi käyntikohde.

 

Näyttelyn järjestää Nuutajärven Galleria Osuuskunta NuGO. Osuuskunnan tavoitteena on vahvistaa Nuutajärven asemaa uuden taidelasin keskuksena sekä edistää korkeatasoisen, suomalaisen ja ennen kaikkea nuutajärveläisen taidekäsityön tunnettuutta. Näyttelyn teokset ovat juryttäneet edustajat NuGOsta ja Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiöstä. Näyttelyä tukevat YK:n kansainvälisen lasin vuoden kansainvälinenneuvosto, Nuutajärven Pruuki Oy ja Urjalan kunta.

Paikka: Lasimakasiini, Pruukinraitti 15, 31160 Nuutajärvi

Näyttely avoinna: 27.5.–11.9.2022

Järjestäjä: Nuutajärven Galleria Osuuskunta NuGO

Lisätietoja: lasigalleria@gmail.com, p. 044 039 6511, NuGO Shop

Ig: nuutajarvi_summer_exhibition

Näyttely avoinna:

Kesä-heinäkuussa ti-su klo 11–17

Elokuussa 28.8. saakka ti-su klo 11–17

Syyskuussa 11.9. saakka pe-su klo 11–17

Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan ennakkoon.

YK:n kansainvälinen lasin vuosi 2022  

logo.png

Eläköön-huuto lasille! Yhdistyneiden kansakuntien vuoden 2022 teema on lasi. Perusteena lasin omalle nimikkovuodelle on lasimateriaalin monipuolisuus niin talouden, tieteen kuin taiteenkin alueilla. Lisäksi lasi on mahdollistanut ihmiskunnan elämän kehittymisen sellaiseksi, kuin me sen tänään tunnemme. YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa lasiin liittyvä tutkimus ja tuotekehitys ovat mahdollistajana ympäristön, talouden ja ihmisten tasavertaisuuden edistämisessä. Kansainvälisen lasin vuoden viralliset avajaiset ovat Genevessä, Sveitsissä 10.–11. helmikuuta.

 

Lasi on tunnettu ihmisen kehittämänä sulatustuotteena arviolta viitisen tuhatta vuotta, pronssiajalta lähtien. Silloin Mesopotamian alueella aloitettiin pienten helmien ja koristeiden valmistaminen sulasta lasista. Vuoden 40 eaa. paikkeilla lasinpuhaltamisen tekniikka keksittiin Syro-Palestiinassa. Sittemmin, 1500–1600-luvuilla lasin koostumuksen jalostaminen mahdollisti kaukoputkien ja mikroskooppien kehittämisen, ja tieteellisen vallankumouksen alkamisen. Lasin avulla olemme ihmiskuntana oppineet uutta niin kehossamme olevista pienen pienistä bakteereista kuin valovuosienkin päässä avaruudessa olevista maailmankaikkeuden ilmiöistä. Yleisesti lasi tunnetaan ikkunoiden, juomalasien ja taidelasin kautta. Käyttötarkoituksensa perusteella lasin raaka-ainereseptejä on tuhansia erilaisia. Kaikkia lasin ja lasimaisten materiaalien mahdollisuuksia ei vielä edes tunneta. Lasien yleisin pääraaka-aine eri lasiresepteissä on piidioksidi (SiO2), jota saadaan kvartsihiekasta. Tieteen ja teknologian eri aloilla hyödynnetään lasin kemiallisia ja optisia ominaisuuksia. Viime vuosikymmeninä lääketieteessä on esimerkiksi kehitetty bioaktiivista lasia, jonka avulla voi korjata ihmisen luustoa. Joillain tahoilla nykyistä historiamme aikaa kutsutaan hyvinkin perustellusti termillä The Glass Age, lasiaika. Nykyisenkaltainen elämä maapallolla olisi mahdotonta ilman lasia. 

Maailmanlaajuisesti kansainvälistä lasin vuotta juhlistetaan erilaisissa tapahtumissa seminaareista ja festivaaleista näyttelyihin ja kursseihin. Verkkosivuilla www.iyog2022.org on kasvava lista eri maiden tapahtumista.

Artikkelin on kirjoittanut Sara Hulkkonen.

 

Lisätietoja:

Sara Hulkkonen

p. 040 5341 457  

Monialainen lasi – Multidisciplinary Glass
Designmuseo Nuutajärvi,
vaihtuvien näyttelyiden vitriini 4.6.–30.9.2022

Monialainen lasi_DM_Nuutajärvi_IYOG2022_Kuva_ Sara Hulkkonen.jpg

TIEDOTE 3.6.2022

Vuosi 2022 on Yhdistyneiden kansakuntien julistama kansainvälinen lasin vuosi.
Juhlavuoden kunniaksi Designmuseo Nuutajärven vaihtuvien näyttelyiden vitriinissä lasi esitellään tieteen, tutkimuksen ja teknologian materiaalina. Esillä on ihmisen kudoksia korjaavaa biolasia, lasikuitua, infrarakentamisessa käytettävää vaahtolasimursketta, prosessiteollisuuden linssejä, itsepuhdistuvaa tasolasia, lasinvalmistuksen raaka-aineita, turvalasia, optiikkaa sekä värilasitutkimusta.

Lasi on tunnettu ihmisen kehittämänä sulatustuotteena arviolta viitisen tuhatta vuotta, pronssiajalta lähtien. Tuolloin Mesopotamian alueella aloitettiin pienten helmien ja koristeiden valmistaminen sulasta lasista. Vuoden 40 eaa. paikkeilla lasinpuhaltamisen tekniikka keksittiin Syro-Palestiinassa. Sittemmin, 1500–1600-luvuilla lasin koostumuksen jalostaminen mahdollisti kaukoputkien ja mikroskooppien kehittämisen, ja tieteellisenvallankumouksen alkamisen. Lasin avulla olemme ihmiskuntana oppineet uutta niin kehossamme olevista bakteereista kuin valovuosienkin päässä avaruudessa olevista maailmankaikkeuden ilmiöistä. Käyttötarkoituksensa perusteella lasin raaka-ainereseptejä on tuhansia erilaisia. Kaikkia lasin ja lasimaisten materiaalien mahdollisuuksia ei vielä edes tunneta. Lasien yleisin pääraaka-aine eri lasiresepteissä on piidioksidi (SiO 2 ), jotasaadaan kvartsihiekasta. Tieteen ja teknologian eri aloilla hyödynnetään lasin kemiallisia ja optisia ominaisuuksia. Historiamme tätä ajanjaksoa voidaan hyvinkin perustellusti kutsua termillä The Glass Age, lasiaika. Nykyisenkaltainen elämä maapallolla olisi mahdotonta ilman lasia.

Näyttelyesineet ovat lainassa seuraavilta yrityksiltä ja kouluilta:
Bonalive Biomaterials Oy, Glaston Finland Oy, Pilkington Lahden Lasitehdas Oy/NSG, Oplatek Group Oy, Uusioaines Oy, Tampereen yliopisto, Iittalan lasitehdas (Fiskars Group), Urjalan yhtenäiskoulu, Åbo Akademi.


Erityiskiitokset: Antti Aronen (Glaston Finland Oy) ja Leena Hupa (Åbo Akademi).
Näyttelyn konsepti, kuratointi ja rakennus: lasialan asiantuntija, TaM Sara Hulkkonen


Näyttelyä koskevat lisätiedot:

sara.hulkkonen@kktavastia.fi

p. 040 5341 457.

EF9A2058-B1A0-4546-8073-0876F8C7B565.jpeg

Avoimet ovet lauantaina 23.7.2022 Nuutajärven Lasikylässä

Nuutajärven Lasikylässä tehdään paitsi tuotteita ja taidetta, myös muotoilu- ja suunnittelutyötä. Pajoilla ja putiikeilla on yksilölliset aukioloajat, mutta ne kaikki ovat avoinna myös sopimuksesta. Lisäksi Lasikylän toimijat järjestävät vuoden 2022 aikana Avoimet ovet –päiviä, jolloin valtaosa ovista on avoinna yleisölle tiettyinä päivinä vähintään klo 11–15 välisenä aikana.

Täydennämme avointen ovien listaa aina lähempänä tapahtumapäivää.

Avoinna:

ravintola Pruuki Bistro klo 10–18, lounas klo 12–16
Ilone klo 11–17

Design Makasiini klo 11–17

Shop Pikku Kerttu klo 11–17

Noituus Design klo 11–16
NuGO Shop klo 10–18

Mahdollisten Aarteiden kirpputori  klo 10–16

Villa Talvik klo 12 – 17

Studiolasi Markus Mäkinen klo 12 – 17

Puukonttorin Galleriassa Ilona Niemen näyttely klo 11–17.

Lasimakasiinissa  LASIAIKA – Uuden taidelasin näyttely klo 11–17.

Vannahallissa Johannes Rantasalon näyttely Tehdas Factory Lasia ja muuta  -näyttely klo 11–16.

Designmuseo Nuutajärvi klo 11–17. Monialainen lasi – Multidisciplinary Glass -vitriininäyttely. 

Seuraavat Avoimet ovet Nuutajärven Lasikylässä ovat:

27.8.,17.9., 22.10.,19.11. ja 17.12.2022.

Muutokset mahdollisia.

Lasivitriini
la 27.8.2022 klo 10–16

Myyntipaikkoja voi jo nyt varata, tapahtuma järjestetään sisätiloissa. Paikkoja on rajoitetusti, joten toimi nopeasti!

Hinta 60€, sisältää pöydän.


Paikkavaraukset ja lisätiedot:
NuGO Shop

p. 044 039 6511‬
lasigalleria@gmail.com

tai

Pia Pulakka

p. 040 584 1329
pia.pulakka@gmail.com

Fb: Lasivitriini

Lasivitriini, kuvaaja Heikki Haavisto..jpg