Tapahtumat ja näyttelyt

Katso, mitä kaikkea meillä tapahtuu, ja poikkea kylään.
Anu Pensola kuva.jpeg

UNI ON AINOA TOTUUS,

JA SEKIN ALATI MUUTTUVA

Anu Pensola

Nuutajärven Lasikylä, Puukonttorin Galleria 

1.–31.5.2021

ke-su klo 12–16

taiteilijatapaaminen la 15.5. klo 1215

 

Anu Pensola (1974) on Sipoolainen kuvataiteilija ja kuvittaja, joka ammentaa teostensa aiheet mielikuvista, unista, tunteista ja luonnosta. Anun värikylläiset maalaukset vievät katsojan maailmaan, jossa kaikki on mahdollista, muuttuvaa, todellista ja häilyvää.

Anu inspiroituu hiljaisuudesta, metsästä, unista ja ohi vilahtavista hetkistä.


Uni on ainoa totuus, ja sekin alati muuttuva, käsittelee unen ja valveen rajamailla syntyviä mielenmaisemia. Maisemia, joihin voi karata ja kadota, joita voi silittää hellästi sormenpäillä ja tuntea juuri ne tunteet, jotka sillä hetkellä ovat tarpeen.


”Työskentelen intuitiivisesti, välillä maanisesti. Työstän aina useampaa teosta saman aikaisesti, jolloin kokonaisuudet rakentuvat kuin itsekseen. Aloitan ohuilla, valuvilla kerroksilla käyttäen akryylimaaleja akvarellien tapaan. Anna kerrosten kuivua, lisään mustetta, rakennan kuultavuutta ja kerroksia. Jatkan sitten öljyväreillä, joiden viskositeetti ja värien intensiivisyys tuovat teoksiin voimaa ja syvyyttä. Käyn teosten kanssa jatkuvaa vuoropuhelua ja työstän niihin liittyviä tunteita.

Taiteen tekeminen on minulle kutsumus, jonka tunsin jo lapsena. Vuosia ja vuosia kuitenkin siirsin kutsumukseni syrjään tehdäkseni ”oikeita töitä”. Vasta melkein nelikymppisenä palasin koulunpenkille ja opiskelin siihen ammattiin, johon alunperin oli tarkoitus, kuvantekijäksi. Kun lopulta uskalsin keskittyä pelkkään taiteeseen ja luomistyöhön, avautui minulle kokonaan uusi sisäinen maailma ja samalla levoton mieleni rauhoittui. Kuvat syntyvät sisimmästäni, mieleni poluista, jotka kuljettavat arvaamattomiinkin paikkoihin.”


Teokset muodostuvat kerroksittain, ohuen ja vahvan liittona. Tekniikkana on akryyli- ja öljyväri sekä akryylimuste kankaalle.


LISÄTIETOJA:

Anu Pensola

anu.pensola@gmail.com

p. 050 521 3131

anupensola.fi

Instagram: @anupen_villisiipi

Anu Pensola juliste.jpg

Jaakko Niemi – herkkävaistoinen puhaltajamestari

     Vitriininäyttely Nuutajärvellä 1.6.–30.9.2021

Jaakko Niemi kuva Hannu Niemi.jpg

TIEDOTE 2.5.2021

 

Jaakko Niemi (1926–2002) oli yksi harvoista Nuutajärven lasinpuhaltajista, joka ylsi omaan tuotantoon. Hän aloitti uransa 12-vuotiaana muottipoikana ja eteni nopeasti lasinpuhaltajamestariksi. Niemen kyvyt tulivat esiin etenkin siinä vaiheessa, kun Nuutajärvellä alkoi työskennellä ensimmäinen taiteilija, Gunnel Nyman. Taiteilijan tulo hyttiin muutti merkittävästi puhallusverstakon työskentelyä. Enää malleja eivät määritelleet verstakon mestarit, vaan heidän rinnalleen tuli taiteilija. Lasinpuhaltajilta vaadittiin uudella tavalla joustavuutta, sopeutumista ja uuden oppimista, kun heidän työtään alkoi ohjata taiteilija, joka ei työskennellyt verstakossa. Ja on sanottava, että lisää sopeutumista vaadittiin ensimmäisen taiteilijan ollessa nainen. Tätä varten perustettiin erillinen taidelasiverstakko, joka erikoistui taiteilijan kanssa työskentelyyn. Jaakko Niemi oli ensimmäisen taidelasiverstakon mestari, mikä sopikin hänen herkkävaistoiselle luonteelleen hyvin.

 

Niemellä oli taito ymmärtää vähistä merkeistä, mihin työskentelyllä pyrittiin. Hän oli 1940-luvulla hakeutunut oma-aloitteisesti taidekoulutukseen, mikä oli lasinpuhaltajien keskuudessa poikkeuksellista. Hän kävi kolmevuotisen ABC-piirustuskoulun, jossa uraansa olivat aloitelleet muun muassa taiteilijat Rafael Wardi ja Simo Hannula. Kuvanveisto ja taidemaalaus pysyivät hänen harrastuksinaan sen jälkeen.

 

Ura Kaj Franckin luottopuhaltajana osoitti Niemen kyvyn muuntautua ja kehittää sovelluksia Franckin uniikkitekniikoihin, kuten filigraaniin, verholasin, kehrättyyn lasiin tai rakkolasiin. Niemi työskenteli Nuutajärvellä eläkkeelle jäämiseensä saakka vuoteen 1986. Merkittävimpänä julkisena tunnustuksena lasinpuhaltajamestari Jaakko Niemelle myönnettiin taideteollisuuden valtionpalkinto v. 1973 ja Pro Arte Tawastica -palkinto v. 1989. Tasavallan presidentti muisti häntä kunniamerkein itsenäisyyspäivänä 1983. Niemen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 95 vuotta.

 

Nuutajärven Prykäri-museossa/Designmuseo Nuutajärvi näytteillä olevat esineet esittelevät Jaakko Niemen eri puolia lasinpuhaltajana ja taiteentekijänä. Esineet ovat lainassa Hannu ja Merja Niemen kokoelmista. Vitriininäyttelyn toteuttamiseen liittyvää tutkimustyötä on tukenut Urjalan Säästöpankin Kulttuurisäätiö. Näyttelyn on toteuttanut työryhmä TaM Sara Hulkkonen ja FM Marja-Leena Salo.

 

LISÄTIETOJA:

marjaleena.salo55@gmail.com,

sara.hulkkonen@kktavastia.fi

 

Kuva: Jaakko Niemi työssään v. 1954. Kuvalähde: Hannu Niemi

Vanhaa Nuutajärveä -valokuvanäyttely

Julistekuva Franck portailla.png

Valokuvat ovat esillä Puukonttori -rakennuksen käytävillä.

Avoinna:

pe-su klo 12–16

Vapaa pääsy. 

Nuutajärven Lasikylässä Avoimet ovet la 15.5.2021

3.jpg

Nuutajärven Lasikylässä tehdään paitsi tuotteita ja taidetta, myös muotoilu- ja suunnittelutyötä. Pajoilla ja putiikeilla on yksilölliset aukioloajat, mutta ne kaikki ovat avoinna myös sopimuksesta. Lisäksi Lasikylän toimijat järjestävät vuoden 2021 aikana Avoimet ovet –päiviä, jolloin valtaosa ovista on avoinna yleisölle tiettyinä päivinä vähintään klo 11–15 välisenä aikana.

Seuraava Avoimet ovet Nuutajärven Lasikylässä lauantaina 15.5.2021, avoinna ovat:

Iittala Outlet Nuutajärvi klo 11–18
Ilone 11–17
Mahdollisten aarteiden kirpputori 10–16 

NuGO Shop klo 11–16
Noituus Design 11–17

Puukonttorin Galleria, Anu Pensolan näyttely 11–17 ja taiteilijatapaaminen klo 12–15
Shop Pikku Kerttu 11–17
Tiffany-Lasi Uskelin 11–16
Studiolasi Markus Mäkinen klo 11–15

Ugly Dog Ranch 11–15

Hembula Design klo 11–15


Kahvila + Keittiö Sylvi klo 11–15

Opastetut kierrokset ja työnäytökset:


Opastetut kierrokset: Nuutajärven Lasikylän tarina. Lähdöt Puukonttorin edestä klo 12 ja 14, kesto 1 h. Oppaana tietokirjailija, Nuutajärvi-tuntija Marja-Leena Salo. 9 osallistujaa / kierros. Mikäli kokoontumisrajoituksiin tulee lievennyksiä, mukaan otetaan lisää ihmisiä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautumiset vain ennakkoon marjaleena.salo55@gmail.com. 5 €:n maksu käteisellä tasarahana paikan päällä.


Minna Huuhkan ikkunapaja avoinna klo 11–15 Paja-rakennuksen 1. kerroksessa (käynti pohjoispuolelta). Tule seuraamaan historiallisen Puukonttorin ikkunarestaurointia! 

 

Pääset seuraamaan lasinpuhaltaja Jonas Paajasen työtä Pruukin pajojen Vanhassa hytissä. Tule katsomaan, kuinka sula lasimassa muotoutuu esineeksi.
 

Käytäthän maskia ja tulet vain terveenä!

 

Muutokset mahdollisia.

 

Seuraavat Avoimet ovet: 12.6., 10.7., 7.8., 11.9., 9.10., 13.11. ja 11.12.2021.

Taidenäyttely kesällä 2021

aika_taidenayttely3 uusin.jpg

Yhteisnäyttely Aika 15.6.–31.8.2021 Vannahallissa esittelee kuva-ja veistostaidetta. Taiteilijat ovat  pääosin Uudeltamaalta.


Taiteilija Sirpa Tuomaala kertoo näyttelystä: "Pysähdymme taiteilijoina ajan merkitysten äärelle hetkiin ja ajanjaksoihin. Pohdimme, mikä on lopulta ajan kannalta merkityksellistä. Kukin taiteilija käsittelee teemaa omintakeisesti kuvataiteen ja veistostaiteen  keinoin."

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat:

 

Juhani Järvinen, kuvataiteilija, www.juhanijarvinen.net

Maija Klemetti,  kuvataiteilija,  https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/klemetti-maija

Anne Leppänen,  kuvataiteilja ja kuvittaja, www.dai-dai.fi

Anna Rauhala, kuvataiteilija, Facebook: Anna Rauhala art

Eero Österberg, taiteilija, www.eeroosterberg.fi

Sirpa Tuomaala,  taiteilija, https://tukuni-com1.webnode.fi/, facebook/sirpatuomaala.artanddesign