Tarinamme

 
Nuutajärvi on kipinöinyt ideoita ja hehkunut lämpöä jo yli 200 vuotta.
Lue alta Lasikylän tarina. 
Nuutajärvi_Ulkobw_2020-20.jpg
Vuonna 1793 majuri Jacob Wilhelm Depont päätti perustaa lasitehtaan keskelle metsää, Nuutajärvelle. Tiestö oli alkeellinen, rautateitä ei vielä ollut eikä juuri lasinpuhalluksen perinnettäkään. Mutta puuta oli kuumana hehkuvien lasiuunien polttoaineeksi – ja Depontilla uskoa yrittämiseen.
 
Yrittäminen kannatti, sillä keskelle ei-mitään on kasvanut Suomen merkittävin taidelasin keskus. Nuutajärvi on Suomen vanhin lasikylä, jossa on yhtäjaksoisesti puhallettu lasia jo lähes 230 vuotta. Kylän vanhimmat rakennukset ovat 1850-luvulta peräisin, ja koko miljöö on Museoviraston määrittelemä Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. 
 
Vuonna 1950 kylällä roihusi ja kipinöi. Lasitehdas oli tulessa. Lasihytin tuhkasta Nuutajärvi nousi ennennäkemättömään maailmanmaineeseen. Kaj Franck nimettiin Nuutajärven taiteelliseksi johtajaksi ja pian suunnittelijaksi kiinnitettiin Oiva Toikka.
NUUTAJARVI Lasikyla Paja is2020

 

Kun teollinen lasinvalmistus päättyi vuonna 2014, alkoi Nuutajärvellä uusi aikakausi. Tänä päivänä Lasikylässä asuu ja työskentelee lukuisia itsenäisiä lasintekijöitä ja muita taiteen ja taidekäsityön ammattilaisia.
 
Kylässä on kävijöille avoimia työhuoneita, myymälöitä, näyttelyitä ja gallerioita, kahviloita, ravintola ja kylähotelli. Designmuseo Nuutajärvessä voi tutustua lasin ja kylän historiaan, ja Ammattiopisto Tavastia kouluttaa kylässä uusia lasiosaajia. Lasikylässä järjestetään vuoden aikana lukuisia tapahtumia lasitapahtumista keikkoihin ja joogabrunsseihin.
 
Nuutajärven lämmin yhteisö kipinöi uusia ideoita perinteisessä miljöössä, metsäisen luonnon kainalossa – aivan kuten yli 200 vuotta sitten.

 

Entä miten Stockmann ja paloviinan kotipoltto-oikeus liittyvät Nuutajärveen? Lue lisäkäänteitä Nuutajärven historiasta kirjailija Marja-Leena Salon kirjoittamasta kattavasta tekstistä

Esite Nuutajärven Lasikylän historiasta:

Lue lisää suomeksi:

https://joom.ag/kvWY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read more in english:
https://joom.ag/7vWY

UUsi esite, kuva verkkosivuille.jpg
Uusi esite ENKKU kansi.jpg