Tarinamme

 
Nuutajärvi on kipinöinyt ideoita ja hehkunut lämpöä jo yli 200 vuotta.
Lue alta Lasikylän tarina. 
Vuonna 1793 majuri Jacob Wilhelm Depont päätti perustaa lasitehtaan keskelle metsää, Nuutajärvelle. Tiestö oli alkeellinen, rautateitä ei vielä ollut eikä juuri lasinpuhalluksen perinnettäkään. Mutta puuta oli kuumana hehkuvien lasiuunien polttoaineeksi – ja Depontilla uskoa yrittämiseen.
 
Yrittäminen kannatti, sillä keskelle ei-mitään on kasvanut Suomen merkittävin taidelasin keskus. Nuutajärvi on Suomen vanhin lasikylä, jossa on yhtäjaksoisesti puhallettu lasia jo lähes 230 vuotta. Kylän vanhimmat rakennukset ovat 1850-luvulta peräisin, ja koko miljöö on Museoviraston määrittelemä Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. 
 
Vuonna 1950 kylällä roihusi ja kipinöi. Lasitehdas oli tulessa. Lasihytin tuhkasta Nuutajärvi nousi ennennäkemättömään maailmanmaineeseen. Kaj Franck nimettiin Nuutajärven taiteelliseksi johtajaksi ja pian suunnittelijaksi kiinnitettiin Oiva Toikka.

 

Kun teollinen lasinvalmistus päättyi vuonna 2014, alkoi Nuutajärvellä uusi aikakausi. Tänä päivänä Lasikylässä asuu ja työskentelee lukuisia itsenäisiä lasintekijöitä ja muita taiteen ja taidekäsityön ammattilaisia.
 
Kylässä on kävijöille avoimia työhuoneita, myymälöitä, näyttelyitä ja gallerioita, kahviloita, ravintola ja kylähotelli. Designmuseo Nuutajärvessä voi tutustua lasin ja kylän historiaan, ja Ammattiopisto Tavastia kouluttaa tiloissa uusia lasiosaajia. Lasikylässä järjestetään vuoden aikana lukuisia tapahtumia lasitapahtumista keikkoihin ja joogabrunsseihin.
 
Nuutajärven lämmin yhteisö kipinöi uusia ideoita perinteisessä miljöössä, metsäisen luonnon kainalossa – aivan kuten yli 200 vuotta sitten.

 

Entä miten Stockmann ja paloviinan kotipoltto-oikeus liittyvät Nuutajärveen? Lue lisäkäänteitä Nuutajärven historiasta kirjailija Marja-Leena Salon kirjoittamasta kattavasta tekstistä

Linkki: TIETOSUOJASELOSTE

Käyntiosoite:
Nuutajärven Lasikylä ​

Pruukinraitti 15, 31160 NUUTAJÄRVI​

nuutajarvenlasikyla@gmail.com
viestintä puh. 0407018939

Tilaa uutiskirjeemme!

Katso saapumisohjeet.
Tutustu aukioloaikoihin.

Sivut: Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö sr & Nuutajärven Pruuki Kiinteistö Oy

  • Facebook
  • Instagram