Uutiset

Nuutajärvi Lux alkaa 26.11. - Teokset ja ohjelmisto julkaistu

Nuutajärvi Lux on valotapahtuma, joka yhdistää ainutlaatuisella tavalla näyttävät valoelämykset, lasitaiteen, suomalaisen käsityön ja monipuolisen ohjelman kaiken ikäisille. Tapahtuma järjestetään toista kertaa Urjalan Nuutajärvellä, Suomen vanhimman lasikylän tunnelmallisessa miljöössä 26.11.–18.12.22 perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 16–20. Tapahtuman näyttelyihin on vapaa pääsy. Tapahtuman tuottaa Nuutajärvi Lux -kollektiivi.

Valo ja lasi ovat uniikki yhdistelmä Suomen tapahtumakentällä

 
Sisä- ja ulkotiloissa on esillä noin 30 valoa lasitaiteeseen ja muihin taidemuotoihin yhdistävää teosta. Näyttely esittelee korkeatasoista, näyttävää ja ajatuksia herättävää taidetta niin paikallisilta kuin muuallakin vaikuttavilta taiteilijoilta.

- Lasitaiteen ja valon vuoropuhelu erottaa Nuutajärvi Luxin muista Suomen valotapahtumista, toteaa lasinpuhaltaja Alma Jantunen, toinen tapahtuman taiteellisista kuraattoreista.

Mukana on esimerkiksi nuutajärveläisen lasinpuhaltajan Otto Koivurannan teos Lähde, jossa valo läpäisee lasiset, ilmavirrassa liikkuvat linssit ja muodostaa jatkuvasti muuttuvia kuvioita sisäpihan seinään. Teoksen liikkuessa täysin sääilmiöiden armoilla sama hetki ei koskaan toistu kahdesti.

Timo Remeksen läpivalaisemat Anna K Greusin valokuvat avaavat katsojalle portin unimaailmaan. Light-Emitting Dreams -sarjan kasvi- ja luontoaiheiset valokuvat ja niiden läpi kuultava valo luovat taianomaisen tunnelman ja johdattelevat katsojaa meditatiivisiin kokemuksiin.

Nuutajärvellä toimii Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutus, jonka opiskelijoista koostuvan työryhmän taidonnäytteenä nähdään teos Valomato – Glow Worm. Työryhmän jäseniä ovat Henri Carrara, Klaus Martin ja Nikke Relasi. Kakkoslaatuisista Lisa Johansson-Papen Belle-lampunkuvuista koottu teos muistuttaa katsojaa elämän kiertokulusta ja toivosta. Lasi sulatetaan uudelleen tapahtuman jälkeen, ja teoksen valaisu on toteutettu energiatehokkaalla LED-valotekniikalla.

- Lasikoulu ja sieltä nousevat uudet puhaltajat ja taiteilijat ovat tärkeässä roolissa määrittelemässä alan suuntaa, korostaa toinen tapahtuman taiteellisista kuraattoreista, valosuunnittelija ja -taiteilija Jussi Kamunen.

Ohjelmaa kaiken ikäisille sirkustyöpajasta Taavitsaisen konserttiin

 
Nuutajärvi Lux tarjoaa taidekokonaisuuden lisäksi monipuolista oheisohjelmaa kaikenikäisille. Avajaisia vietetään lauantaina 26.11. Urjalan kunnanjohtaja Annu Kuusisto ja Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön puheenjohtaja Jussi Toikka avaavat tapahtuman klo 16 ravintola Pruuki Bistrossa.

Useiden tapahtumaviikonloppujen aikana kävijä pääsee mm. ihastelemaan tulishowta ja kuuntelemaan useita konsertteja, kuten Marita Taavitsaisen joulukonserttia. Lapsille on ohjelmassa esimerkiksi poniratsastusta ja joulukorttikuvausta. Tapahtuma on myös oiva tilaisuus vierailla paikallisten yrittäjien puodeissa ja hankkia pukinkonttiin suomalaista taidetta ja käsityötä.

Osallistavuus on tapahtuman järjestävälle Nuutajärvi Lux -kollektiiville tärkeää.

- Tapahtumassa pääsee paitsi ihastelemaan taidetta myös osallistumaan aktiivisesti itse esimerkiksi sirkustyöpajassa, joogassa tai laulamalla joululauluja. Näyttelyyn kuuluu myös ennen tapahtuman alkua järjestettävässä valotyöpajassa toteutettu kokonaisuus, Kamunen vinkkaa.  

Kaikki teokset ja koko ohjelma on julkaistu osoitteessa nuutajarvi.fi/lux.

Energiankulutus ei merkittävästi kasva normaalista

 
Nuutajärvi Lux suhtautuu vastuullisesti energiankulutukseen. Tapahtuma tuotetaan siten, ettei alueen energiankulutus näyttävistä valoista huolimatta nouse merkittävästi normaalista. Kamunen avaa tapahtuman energialogiikkaa:

- Nykyaikaista led-tekniikka kuluttaa energiaa vain vähän verrattuna esimerkiksi vanhempaan yleisvalaistukseen. Alueen muuta valaistusta vähennetään ja tapahtumavalot ovat päällä vain ilmoitettuina tapahtuma-aikoina. Kun tapahtumassa käydessään ihmiset jättävät kotinsa pimeiksi, eivät valmista ruokaa tai lämmitä saunaa vaan käyttävät tapahtuman yhteissähköä, energiaa kotona säästyy. 

- Liikaa ei voi olla korostamatta myöskään taiteen, elämysten, osallistumisen ja kulttuurin hyvinvointia lisäävää merkitystä. Nuutajärvi Lux haluaa luoda valoa, iloa ja eloa.

Nuutajärven Lasikylään uusi yhteismyymälä Nuutajärvi Shop – valikoimassa nuutajärveläisten tekijöiden tuotteita monista materiaaleista

IMG_20221011_164651b.jpg

Myymälän avajaisia vietetään perjantaina 21.10.22 klo 15–18 Pruukin pajoilla Nuutajärven Lasikylässä, Urjalassa.

Nuutajärvi Shop on yhteismyymälä, jossa on esillä lukuisten kylän taiteilijoiden, muotoilijoiden ja käsityöläisten tuotteita. Myymälä osittain paikkaa syyskuussa toimintansa keskeyttäneen lasimyymälä NuGO Shopin jättämää aukkoa. Erojakin on.

 

- Nuutajärvi Shopissa myydään lasia mutta myös tuotteita monipuolisesti eri materiaaleista, esimerkiksi keramiikkaa ja sepän töitä, kertoo myymälää luotsaava pitkän linjan lasitaiteilija Lea Swantz.

 

Nuutajärvi Shop toimii paitsi myymälänä myös Swantzin työtilana, jossa työskentelyä saa seurata. Swantz on yksi Suomen arvostetuimmista lampputekniikan taitajista. Lampputekniikassa lasia sulatetaan pienellä liekillä ja muotoillaan metallitikun ympärille. Sulaa lasia voi muotoilla ja koristella monin eri tavoin, esimerkiksi helmeksi.

 

- Järjestän Nuutajärvi Shopissa myös lasihelmikursseja ja työpajoja, ja ensimmäisen kerran helmentekoa saa tulla kokeilemaan jo lauantaina 22.10., Nuutajärven Lasikylän avointen ovien päivänä, 30 euron hintaan, Swantz kertoo.

 

Avajaisista alkaen Nuutajärvi Shop on auki keskiviikosta sunnuntaihin klo 11–17 ja toimii myös turisti-infona. Myymälässä kannattaa poiketa, jos arvostaa kotimaisia tuotteita ja etsii esimerkiksi lahjaa tai tuliaista. Kaikki tuotteet on valmistettu Nuutajärven Lasikylässä.

Paikallisten ja laadukkaiden tuotteiden lisäksi Swantz kiinnittää huomiota myymälän tunnelmaan.

 

- Haluan luoda myymälästä rennon ja mukavan kylän kohtaamispaikan, johon voi astua sisään matalan kynnyksen yli vaikkapa juttelemaan Lasikylän ajankohtaisista asioista.

Jenni Sorsan näyttely Leikki Gumbostrand Konst & Formissa 7.10. - 27.11.2022

Jenni Sorsan Leikki-näyttelyssä nähdään filigraanitekniikalla valmistettua raidallista ja värikkään veikeää taidelasia.

- Näyttelyn aihe liittyy lapsuusmuistoihini. Teemaa kuvaavia aihesanoja ovat mm. helistin, hyrrä ja karamelli. Lapsuuden ensimmäiset lelut ovat sentimentaalinen muisto, jota haluan vaalia.

Sorsa haluaa käsitellä myös omia naiseuteen liittyviä tuntemuksiaan taiteensa kautta.

- Mitä on vauvakuume ja pesänrakennus? Mitä on olla lapseton omasta tahdostaan? Onko sinkkuus lapsellista? Kasvaako lapseton koskaan itse aikuiseksi?

Lasitaitajan kaikkea tekemistä ohjaa kiinnostus lasin tekniikoihin, kuten filigraanilasiin ja incalmoon. Näyttelyssään hän esittelee leikitteleviä tulkintoja erilaisista filigraaniraidan kuviointitavoista. Sorsan taiteessa toistuu usein pyöreä muoto, kuten rengas, pallo tai kupla, joka onkin kaiken lasinpuhalluksen lähtökohta.

Nuutajärveläiselle lasitaiteilijalle ja lasinpuhaltajamestarille lasinpuhallus merkitsee itsensä toteuttamista ja jatkuvaa haastetta.

- Lasi on materiaali, josta voi aina ammentaa uutta, eikä puhaltajana tule koskaan valmiiksi. Erityisen palkitsevalta tuntuu, kun on voittanut itsensä lasin edessä. Nautin lasihytin hektisestä ilmapiiristä ja sen kuumuudesta.

Lasihytin hektisessä rytmiikassa Sorsa näkee yhteyden tanssiin.

- Olen intohimoinen tanssija ja koen onnistumisen elämyksiä, kun kaikki sujuu työryhmässä ikään kuin valmiin koreografian mukaan. Jokainen työryhmässä tietää tehtävänsä, askeleet kohti valmista esitystä. Myös rytmi on olennainen osa lasinpuhallusta, koska lasi ei odota eikä anna periksi. Inspiraatiota ammennan lapsuuden leluista, sirkustaiteesta ja Space Age -estetiikasta.

Jenni Sorsa on valmistanut kaikki näyttelyn uniikit lasiveistokset vuoden 2022 aikana. Näyttelyä on tukenut Taike.

Yhteystiedot ja aukioloajat:
Gumbostrand Konst & Form, https://konstoform.fi/

NuGO on keskeyttänyt toimintansa ja NuGO Shop suljettu - taiteilijoiden tuotteita syksyllä avattavasta Nuutajärvi Shopista

Nuutajärven Galleria Osuuskunta NuGO kiittää sydämellisesti asiakkaita ja yhteistyökumppaneita reilusta viidestätoista vuodesta!

NuGO on keskeyttänyt toimintansa toistaiseksi ja sulkenut NuGO Shopin. Osuuskunnan jäsenet jatkavat työtään edelleen lasin parissa, joten mielenkiintoisia näyttelyitä ja tuotteita on jatkossakin luvassa!

Nuutajärven Galleria Osuuskunta perustettiin vuonna 2007 vahvistamaan korkeatasoista, suomalaista ja ennen kaikkea nuutajärveläistä taidekäsityötä. Osuuskunnan jäseninä ovat olleet vuosien aikana: Sara Hulkkonen, Alma Jantunen, Marika Kinnunen, Ilse Lindqvist, Anu Penttinen, Johannes Rantasalo, Gina Salaris, Markku Salo, Jenni Sorsa, Lea Swantz ja Heikki Viinikainen.

Osuuskunnalla on ollut ympäri vuoden avoinna oleva galleriamyymälä NuGO Shop Nuutajärven Lasikylässä, kiitos myymälänhoitajillemme Leena-Kaisalle ja Elinalle! Kiitos myös lukuisille tuuraajille ja kesätyöntekijöille!

Osuuskunta on järjestänyt erilaisia näyttelyitä, myynti- ja esittelytapahtumia Suomessa ja ulkomailla vuosien varrella. Uutta taidelasia on tuotu esille vuosittain Nuutajärven Lasikylässä kesänäyttelyiden muodossa vuosina 2007–2022. Kiitos kaikki näytteilleasettajat, näyttelyvieraat ja eri vuosina näyttelyitä tukeneet tahot!

Jatkossa tuotteita voi ostaa suoraan tekijöiltä, heidän jälleenmyyjiltään ja syksyllä avattavasta uudesta taiteilijoiden yhteismyymälästä Nuutajärvi Shopista Nuutajärven Lasikylästä. Lisätietoa Nuutajärvi Shopista tulossa pian!

YK:n kansainvälinen lasin vuosi 2022 

logo.png

Eläköön-huuto lasille! Yhdistyneiden kansakuntien vuoden 2022 teema on lasi. Perusteena lasin omalle nimikkovuodelle on lasimateriaalin monipuolisuus niin talouden, tieteen kuin taiteenkin alueilla. Lisäksi lasi on mahdollistanut ihmiskunnan elämän kehittymisen sellaiseksi, kuin me sen tänään tunnemme. YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa lasiin liittyvä tutkimus ja tuotekehitys ovat mahdollistajana ympäristön, talouden ja ihmisten tasavertaisuuden edistämisessä. Kansainvälisen lasin vuoden viralliset avajaiset ovat Genevessä, Sveitsissä 10.–11. helmikuuta.

 

Lasi on tunnettu ihmisen kehittämänä sulatustuotteena arviolta viitisen tuhatta vuotta, pronssiajalta lähtien. Silloin Mesopotamian alueella aloitettiin pienten helmien ja koristeiden valmistaminen sulasta lasista. Vuoden 40 eaa. paikkeilla lasinpuhaltamisen tekniikka keksittiin Syro-Palestiinassa. Sittemmin, 1500–1600-luvuilla lasin koostumuksen jalostaminen mahdollisti kaukoputkien ja mikroskooppien kehittämisen, ja tieteellisen vallankumouksen alkamisen. Lasin avulla olemme ihmiskuntana oppineet uutta niin kehossamme olevista pienen pienistä bakteereista kuin valovuosienkin päässä avaruudessa olevista maailmankaikkeuden ilmiöistä. Yleisesti lasi tunnetaan ikkunoiden, juomalasien ja taidelasin kautta.

 

Käyttötarkoituksensa perusteella lasin raaka-ainereseptejä on tuhansia erilaisia. Kaikkia lasin ja lasimaisten materiaalien mahdollisuuksia ei vielä edes tunneta. Lasien yleisin pääraaka-aine eri lasiresepteissä on piidioksidi (SiO2), jota saadaan kvartsihiekasta. Tieteen ja teknologian eri aloilla hyödynnetään lasin kemiallisia ja optisia ominaisuuksia. Viime vuosikymmeninä lääketieteessä on esimerkiksi kehitetty bioaktiivista lasia, jonka avulla voi korjata ihmisen luustoa. Joillain tahoilla nykyistä historiamme aikaa kutsutaan hyvinkin perustellusti termillä The Glass Age, lasiaika. Nykyisenkaltainen elämä maapallolla olisi mahdotonta ilman lasia. 

Maailmanlaajuisesti kansainvälistä lasin vuotta juhlistetaan erilaisissa tapahtumissa seminaareista ja festivaaleista näyttelyihin ja kursseihin. Verkkosivuilla www.iyog2022.org on kasvava lista eri maiden tapahtumista.

Artikkelin on kirjoittanut Sara Hulkkonen.

 

Lisätietoja:

Sara Hulkkonen

p. 040 5341 457  

Neulo Nuutajärvi-sukat

Iskikö sinuunkin neuloosi? Tässä apua vaivaasi, neulo Nuutajärvi-sukat!

Entinen nuutajärveläinen Elina Vänttinen on toteuttanut neuleohjeen, jossa hän käytti inspiraationa Puukonttori-rakennuksen kauniita ikkunoita ja koristeellisia puuleikkauksia.

sukat1.jpg
sukat3.jpg

Suomen lasimuseo

Suomen lasimuseon tehtävä valtakunnallisena vastuumuseona on esitellä lasin historiaa ja muotoilua. Museossa voi perehtyä lasin yli 4000 vuotta vanhaan historiaan ja suomalaisen lasinvalmistuksen 300-vuotiseen perinteeseen.

Näyttelyt

Historiallisen perusnäyttelyn lisäksi lasimuseo esittelee vaihtuvissa näyttelyissä kansainvälisiä ja kotimaisia käyttö- ja taidelasin, lasitaiteen ja muotoilun huippuja sekä myös harvinaisia historiallisia kokoelmia eri puolilta maailmaa.

Ajankohtaisiin näyttelyihin tästä.

Suomen lasimuseo järjestää myös toimialaansa liittyviä kierto- ja vaihtonäyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla.

Yhteystiedot:

Suomen lasimuseo

Tehtaankatu 23
11910 Riihimäki

glass.museum@riihimaki.fi
p. 050 500 1956

www.suomenlasimuseo.fi

Käsin valmistettu lasi halutaan Unescon kulttuuriperinnön luetteloon

Suomi liittyy mukaan monikansalliseen hakemukseen, jonka tavoitteena on saada käsin valmistettuun lasiin liittyvä tieto, tekniikkaa ja taito nimetyksi Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Suomen lasimuseo on ollut hakemuksen alulle panija ja koordinoija Suomessa.

Lisätietoa Suomen Lasimuseon verkkosivuilta:

www.suomenlasimuseo.fi/unesco

Lisätietoja:
Uta Laurén, amanuenssi

Suomen lasimuseo, Riihimäki 

uta.lauren@riihimaki.fi

Matteo+Tagliapietra.jpg

Venetsialaisiin lasinpuhallustekniikoihin liittyvän työpajan valmistelua Muranossa. Kuvassa mestaripuhaltaja Matteo Tagliapietra. Kuva: Suomen Lasimuseo.

Nugo Shop_1.jpg
play_cream_magenta.jpg
Mari_Patja22.HEIC