Uutiset

NuGO on keskeyttänyt toimintansa ja NuGO Shop suljettu - taiteilijoiden tuotteita syksyllä avattavasta Nuutajärvi Shopista

Nuutajärven Galleria Osuuskunta NuGO kiittää sydämellisesti asiakkaita ja yhteistyökumppaneita reilusta viidestätoista vuodesta!

NuGO on keskeyttänyt toimintansa toistaiseksi ja sulkenut NuGO Shopin. Osuuskunnan jäsenet jatkavat työtään edelleen lasin parissa, joten mielenkiintoisia näyttelyitä ja tuotteita on jatkossakin luvassa!

Nuutajärven Galleria Osuuskunta perustettiin vuonna 2007 vahvistamaan korkeatasoista, suomalaista ja ennen kaikkea nuutajärveläistä taidekäsityötä. Osuuskunnan jäseninä ovat olleet vuosien aikana: Sara Hulkkonen, Alma Jantunen, Marika Kinnunen, Ilse Lindqvist, Anu Penttinen, Johannes Rantasalo, Gina Salaris, Markku Salo, Jenni Sorsa, Lea Swantz ja Heikki Viinikainen.

Osuuskunnalla on ollut ympäri vuoden avoinna oleva galleriamyymälä NuGO Shop Nuutajärven Lasikylässä, kiitos myymälänhoitajillemme Leena-Kaisalle ja Elinalle! Kiitos myös lukuisille tuuraajille ja kesätyöntekijöille!

Osuuskunta on järjestänyt erilaisia näyttelyitä, myynti- ja esittelytapahtumia Suomessa ja ulkomailla vuosien varrella. Uutta taidelasia on tuotu esille vuosittain Nuutajärven Lasikylässä kesänäyttelyiden muodossa vuosina 2007–2022. Kiitos kaikki näytteilleasettajat, näyttelyvieraat ja eri vuosina näyttelyitä tukeneet tahot!

Jatkossa tuotteita voi ostaa suoraan tekijöiltä, heidän jälleenmyyjiltään ja syksyllä avattavasta uudesta taiteilijoiden yhteismyymälästä Nuutajärvi Shopista Nuutajärven Lasikylästä. Lisätietoa Nuutajärvi Shopista tulossa pian!

Nuutajärvi Lux -tapahtuma yhdistää valon ja lasin – avajaisia vietetään lauantaina 26.11.22 Nuutajärvellä Urjalassa

IMG_20211126_195619 (1).jpg

Toista kertaa järjestettävä Nuutajärvi Lux yhdistää kansainvälisesti tunnetut lasitaiteilijat ja valotapahtuman. Suomen vanhin lasikylä valaistaan näyttävällä ulkovalaistuksella. Lisäksi alueella on lukuisia valoa ja lasia yhdistäviä taideteoksia. Tapahtuma on avoinna 26.11. alkaen viikonloppuisin 18.12. saakka. Tapahtumaa järjestettäessä on kiinnitetty erityistä huomiota energiankulutukseen.

Tapahtuma profiloituu valon ja lasin vuoropuheluun, ja juuri tämä yhdistelmä erottaa Nuutajärvi Luxin muista valotapahtumista. Näyttelyssä on esillä esimerkiksi palkitun lasitaiteilijan Alma Jantusen teos Talvipuutarha. Vanhaan Vannahalliin rakentuu ääntä, lasia ja valoa yhdistävä usean teoksen näyttely. Lisäksi valaistaan ainutlaatuisia rakennuksia, kuten 1850-luvulta peräisin olevat Puukonttori ja Lasimakasiini -rakennukset.

"Avoimen teoshaun kautta mukaan on saatu hyvin monipuolinen teosvalikoima taidetta", kiittelee tapahtuman kuraattori Jussi Kamunen.

"Myös yhteisöllistä valotaidetta on esillä: yhdessä Taidekaravaani-hankkeen kautta järjestettävään työpajaan voi ilmoittautua kuka tahansa. Esillä tulee olemaan lisäksi paikallisten lasten ja nuorten luomaa taidetta. Mukaan teoshakuun ehtii myös vielä."

Tapahtumaviikonloppuina on lisäksi erikoisohjelmaa, tuliesityksiä, opastettuja kierroksia, ruokaelämyksiä ja konsertteja.

Tapahtuman järjestää valotaiteen osaajista, Nuutajärven lasialan ammattilaisista ja alueen yrittäjistä koostuva Nuutajärvi Lux -kollektiivi. Yhteistyössä mukana ovat Urjalan kunta, Lasikylän rakennukset omistava Nuutajärven Pruuki Oy ja Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö.

"Olemme saaneet myös korvaamatonta apua kansainvälisesti tunnetulta valotaiteilijalta Kari Kolalta tapahtuman mahdollistamiseksi", kertoo Kamunen.

Energiankulutus on huomioitu järjestelyissä

Tapahtuma tuotetaan siten, ettei alueen energiankulutus näyttävistä valoista huolimatta nouse merkittävästi normaalista.

"Valaistuksessa käytetään nykyaikaista led-tekniikkaa, joka kuluttaa energiaa vain vähän verrattuna esimerkiksi vanhempaan yleisvalaistukseen. Kun alueen muuta valaistusta voidaan vähentää tapahtuman aikana, energiankulutus pysyy kurissa. Valaistus on myös päällä vain tapahtuma-aikana. Olemme korona-ajan jäljiltä nähneet, miten tärkeää ihmisten henkiselle hyvinvoinnille ovat tapahtumat, kulttuuri ja elämykset. Huolimatta maailmantilanteesta on tärkeää tuoda ihmisten elämään myös iloa ja valoa", toteaa Kamunen.                     

Nuutajärvi on kymmenien taiteilijoiden ja käsityöläisten koti

Nuutajärven alueella työskentelee kymmeniä taiteilijoita ja käsityöläisiä. Tapahtuman aikana on mahdollisuus seurata taiteilijoiden työskentelyä ja tehdä uniikkeja joululahjaostoksia alueen puodeissa.

"Toiveena on, että näinä aikoina joululahjojen hankinnassa korostuisivat myös kotimaisuus ja paikallisen yrittäjyyden tukeminen. Näin tarjotaan töitä suomalaisille ja tuetaan kestävää kehitystä", miettii yrittäjä Mari Patja korukauppa Ilosesta.

Nuutajärvi Lux on avoinna la–su 26.–27.11., pe–su 2.–4.12., pe–su 9.–11.12. ja pe–su 16.–18.12. klo 16–20. Tarkemmat tiedot ohjelmasta julkaistaan myöhemmin osoitteessa www.nuutajarvi.fi.

TEOSHAKU
Nuutajärvi LUX 2022 -tapahtuma

NLUX 22 järjestetään Nuutajärvellä Lasikylän ympäristössä, Vannahallissa sekä muissa mahdollisissa tiloissa 26.11.-18.12.2022.

Tapahtumaan haetaan valoon ja lasiin liittyviä teoksia tai ohjelmaa.
Valaistusratkaisujen suunnittelussa apuna toimii Jussi Kamunen.

Ota yhteyttä ja tarjoa teosta tai ohjelmaa tapahtuman kuraattoreille:

Lasitaiteilija Alma Jantunen
alma.jantunen@lasisirkus.fi
p. 040 833 2446

Valotaiteilija Jussi Kamunen

jussi.kamunen@gmail.com
p. 050 590 6220

Yhteistyöllä saamme aikaan hienon tapahtuman. Ulkoteokset ovat valaistuina koko tapahtuman ajan, ja sisällä olevat näyttelyt ovat avoinna tapahtumaviikonloppuina, jolloin kylässä on  konsertteja ja muuta ohjelmaa. Vuonna 2021 ensimmäistä kertaa järjestetyssä Nuutajärvi LUX -tapahtumassa oli yli 4000 kävijää.

Tapahtuman järjestää Nuutajärvi LUX -kollektiivi. Yhteistyössä mukana 
ovat Urjalan kunta, Nuutajärven Pruuki Oy ja Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö.

@almajantunen
@jussikamunen
FB: Nuutajärvi Lux -kollektiivi
@nuutajarvilux

Paula Pääkkösen näyttely [aɪ skriːm]
Täky-galleriassa 2.9. - 2.10.22

YK:n kansainvälinen lasin vuosi 2022 

logo.png

Eläköön-huuto lasille! Yhdistyneiden kansakuntien vuoden 2022 teema on lasi. Perusteena lasin omalle nimikkovuodelle on lasimateriaalin monipuolisuus niin talouden, tieteen kuin taiteenkin alueilla. Lisäksi lasi on mahdollistanut ihmiskunnan elämän kehittymisen sellaiseksi, kuin me sen tänään tunnemme. YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa lasiin liittyvä tutkimus ja tuotekehitys ovat mahdollistajana ympäristön, talouden ja ihmisten tasavertaisuuden edistämisessä. Kansainvälisen lasin vuoden viralliset avajaiset ovat Genevessä, Sveitsissä 10.–11. helmikuuta.

 

Lasi on tunnettu ihmisen kehittämänä sulatustuotteena arviolta viitisen tuhatta vuotta, pronssiajalta lähtien. Silloin Mesopotamian alueella aloitettiin pienten helmien ja koristeiden valmistaminen sulasta lasista. Vuoden 40 eaa. paikkeilla lasinpuhaltamisen tekniikka keksittiin Syro-Palestiinassa. Sittemmin, 1500–1600-luvuilla lasin koostumuksen jalostaminen mahdollisti kaukoputkien ja mikroskooppien kehittämisen, ja tieteellisen vallankumouksen alkamisen. Lasin avulla olemme ihmiskuntana oppineet uutta niin kehossamme olevista pienen pienistä bakteereista kuin valovuosienkin päässä avaruudessa olevista maailmankaikkeuden ilmiöistä. Yleisesti lasi tunnetaan ikkunoiden, juomalasien ja taidelasin kautta.

 

Käyttötarkoituksensa perusteella lasin raaka-ainereseptejä on tuhansia erilaisia. Kaikkia lasin ja lasimaisten materiaalien mahdollisuuksia ei vielä edes tunneta. Lasien yleisin pääraaka-aine eri lasiresepteissä on piidioksidi (SiO2), jota saadaan kvartsihiekasta. Tieteen ja teknologian eri aloilla hyödynnetään lasin kemiallisia ja optisia ominaisuuksia. Viime vuosikymmeninä lääketieteessä on esimerkiksi kehitetty bioaktiivista lasia, jonka avulla voi korjata ihmisen luustoa. Joillain tahoilla nykyistä historiamme aikaa kutsutaan hyvinkin perustellusti termillä The Glass Age, lasiaika. Nykyisenkaltainen elämä maapallolla olisi mahdotonta ilman lasia. 

Maailmanlaajuisesti kansainvälistä lasin vuotta juhlistetaan erilaisissa tapahtumissa seminaareista ja festivaaleista näyttelyihin ja kursseihin. Verkkosivuilla www.iyog2022.org on kasvava lista eri maiden tapahtumista.

Artikkelin on kirjoittanut Sara Hulkkonen.

 

Lisätietoja:

Sara Hulkkonen

p. 040 5341 457  

Nuutajärven Lasikylän historialliselle lasitehdaskiinteistölle uusi omistaja

kes.jpg

Tiedote 2.12.2021

 

Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö sr on tänään myynyt omistamansa Nuutajärven Pruuki kiinteistö Oy:n osakkeet suomalaiselle Olderman Oy:lle. Yhtiön omistaja Ari Salmi aikoo jatkaa Nuutajärven Lasikylän kehittämistä yhteistyössä kulttuurisäätiön kanssa.

 

”Uskon vahvasti suomalaisen lasitaiteen ja puhallustaidon tulevaisuuteen. Tunnettujen taiteilijoiden myötävaikutuksella ja Lasikoulun hyvällä perusopetuksella Nuutajärvi pystyy kasvattamaan uusia huippuja alalle, kertoo Salmi.  Nuutajärven Pruuki Oy:ksi nimensä lyhentävä yrityksemme aikoo panostaa myös Nuutajärven Lasikylän kehittämiseen ainutlaatuisena kulttuurimatkailukohteena ja aktiivinen tarjonta yrityksille kokous- ja koulutustapahtumien pitopaikkana tulee jatkossa lisääntymään.”
 
Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö pystyy tämän yrityskaupan tuloksena entistä paremmin keskittymään nuutajärveläisen ja suomalaisen lasikulttuurin vaalimiseen ja edistämiseen. 
 
Vuonna 1793 perustettu Nuutajärven Lasitehdas on suomalaisen lasin kehto, monet tämän päivän suomalaisen lasitaiteen ja -muotoilun klassikoista on alun perin luotu Nuutajärvellä. Siellä toimivat yli kolmekymmentä lasitaiteilijaa ja -puhaltajaa muodostavat Pohjoismaiden suurimman ja edelleen kasvavan lasintekijäyhteisön. Lasitehtaan tiloissa toimii myös Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutus, jonka kautta valmistuu vuosittain uusia ammattilaisia luomaan suomalaisen lasin tulevaisuutta. 

 

Lisätietoja:
 
Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön puheenjohtaja
Jussi Toikka
puh. 040 505 4011, jussi.toikka@nuutajarvensaatio.fi

Olderman Oy:n toimitusjohtaja
Ari Salmi
puh. 050 560 7939, ari.salmi@logistikas.fi

Seinä.jpg

Lasintekijöiden kylä – tarinoita Nuutajärveltä

Elsa Seppala_k_Toivo Hartikainen.jpg

Elsa Seppälä käsittelee laseja puhalluksen ja jäähdytyksen jälkeen.

Kuva: Toivo Hartikainen

Marja-Leena Salo: Lasintekijöiden kylä – tarinoita Nuutajärveltä


Kirja julkistettu 21.8.2021.

Oranssina hehkuva yli 1000-asteinen lasiuuni on Nuutajärven lasikylän sydän. Mutta miten se on pystynyt
sykkimään jo yli 220 vuotta? Miten kylään on kasvanut nykyinen maamme laajin itsenäisten lasintekijöiden
yhteisö? Entä mitä tekivät lapsuuttaan elävät nuoret pojat hämärässä ja meluisassa lasitehtaassa vielä
muutama vuosikymmen sitten?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Lasintekijöiden kylä -kirja, jossa pääset kokijoiden mukana
lasitehtaan tulikuumaan hyttiin puhaltamaan, kantamaan, hiomaan ja kaivertamaan lasia. Hikisessä työssä
hörpätään välillä pilsneriä ja taukohetkinä pannaan juoksupojat hakemaan Suomi-makkaraa. Lasitehtaan
suuresti varjellut lasireseptit avautuvat ainakin arsenikin verran. Onneksi joudut havahtumaan vuonna 1950
tapahtuneeseen tuhoisaan yölliseen tulipaloon ainoastaan kirjan sivuilla.

Lasintekijöiden kylä vie arjen aikamatkalle ennen kaikkea 1950–60-luvuille. Kokijat kertovat työstään,
arjestaan, perhe-elämästään ja sattumuksista, jotka vielä ovat muistinkantaman päässä. Taiteilijat elivät
kyläläisinä kyläläisten joukossa, niinpä saat kuulla mm. Kaj Franckin kodin päreovista, joihin eräissä juhlissa
rävähti miehen mentävä aukko, Saara Hopean omenin kuvioidusta jouluhameesta ja Oiva Toikasta
uintiretkillään, jotka saivat veneilijät valppaiksi.

Lopuksi harppaat aivan Nuutajärven lasikylän alkuvuosiin 1700-luvun loppuun. Näistä vuosista on
koottu tiiviit tarinat, joista selviää, miksi Nuutajärven kartanon omistaja perusti syvälle Hämeen
metsiin, nykyiseen Urjalan kuntaan, lasitehtaan. Selviää myös, mikä rooli tavaratalon perustajalla
G. F. Stockmannilla ja Helsingin laivatelakan perustajalla Adolf Törngrenillä oli Nuutajärvellä.
Kirja perustuu laajoihin haastatteluihin ja arkistotutkimukseen. Merkittävä lähde on lähes
parinkymmenen nuutajärveläisen ryhmä, joka kokoontui pari vuotta. Kirjan runsas kuva-aineisto
on ainutkertaista, sillä se on saatu pääosin perhealbumeista.

Osa kertomuksista on julkaistu v. 2007 ilmestyneessä Pruukin raitilta -kirjassa. Miksi sitten lähdin
laatimaan uutta käsikirjoitusta? Loppuunmyydyn kirjan tarinat on syytä pitää kansien välissä ja
kiinnostuneiden saatavilla. Lisäksi olen vuosien kuluessa löytänyt jatkuvasti uutta ennen
julkaisematonta tietoa tämän Suomen vanhimman lasikylän elämästä, enkä halua pitää niitä vain
omassa arkistossani.

Kirjan kirjoittaja, FM, toimittaja, vapaa kirjoittaja Marja-Leena Salo on asunut Nuutajärven
lasikylässä 1980-luvun alkupuolelta. Hän on käsitellyt Suomen vanhinta lasikylää useissa
artikkeleissaan, tutkielmissaan ja kirjoituksissaan.

LISÄTIETOJA:

Marja-Leena Salo

marjaleena.salo55@gmail.com

p. 040 563 4356
 

Neulo Nuutajärvi-sukat

Iskikö sinuunkin neuloosi? Tässä apua vaivaasi, neulo Nuutajärvi-sukat!

Entinen nuutajärveläinen Elina Vänttinen on toteuttanut neuleohjeen, jossa hän käytti inspiraationa Puukonttori-rakennuksen kauniita ikkunoita ja koristeellisia puuleikkauksia.

sukat1.jpg
sukat3.jpg

Suomen lasimuseo

Suomen lasimuseon tehtävä valtakunnallisena vastuumuseona on esitellä lasin historiaa ja muotoilua. Museossa voi perehtyä lasin yli 4000 vuotta vanhaan historiaan ja suomalaisen lasinvalmistuksen 300-vuotiseen perinteeseen.

Näyttelyt

Historiallisen perusnäyttelyn lisäksi lasimuseo esittelee vaihtuvissa näyttelyissä kansainvälisiä ja kotimaisia käyttö- ja taidelasin, lasitaiteen ja muotoilun huippuja sekä myös harvinaisia historiallisia kokoelmia eri puolilta maailmaa.

Ajankohtaisiin näyttelyihin tästä.

Suomen lasimuseo järjestää myös toimialaansa liittyviä kierto- ja vaihtonäyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla.

Yhteystiedot:

Suomen lasimuseo

Tehtaankatu 23
11910 Riihimäki

glass.museum@riihimaki.fi
p. 050 500 1956

www.suomenlasimuseo.fi

Käsin valmistettu lasi halutaan Unescon kulttuuriperinnön luetteloon

Suomi liittyy mukaan monikansalliseen hakemukseen, jonka tavoitteena on saada käsin valmistettuun lasiin liittyvä tieto, tekniikkaa ja taito nimetyksi Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Suomen lasimuseo on ollut hakemuksen alulle panija ja koordinoija Suomessa.

Lisätietoa Suomen Lasimuseon verkkosivuilta:

www.suomenlasimuseo.fi/unesco

Lisätietoja:
Uta Laurén, amanuenssi

Suomen lasimuseo, Riihimäki 

uta.lauren@riihimaki.fi

Matteo+Tagliapietra.jpg

Venetsialaisiin lasinpuhallustekniikoihin liittyvän työpajan valmistelua Muranossa. Kuvassa mestaripuhaltaja Matteo Tagliapietra. Kuva: Suomen Lasimuseo.

Lasinpuhaltaja, taiteilija Paula Pääkkösen ensimmäinen yksityisnäyttely on esillä TÄKY Galleriassa Lappeenrannassa syyskuun ajan 2.9-2.10.2022.

 

Pääkkönen on työskennellyt ”Assorted Flavours” teossarjan parissa vuodesta 2017.  Teossarja koostuu uniikeista suupuhalletuista jäätelöveistoksista, joiden inspiraationa ovat olleet lapsuuden kesäiset muistot.

 

Pääkkösen taide tutkii vastakohtia ja ristiriitoja – kylmä jäätelö ja kuuma lasi tai värikäs, humoristinen taide ja raskas, masentunut mielenmaisema. Teossarja tutkii myös elämän mittasuhteita: pieni tyttö, pieni jäätelö, joka tuntui silti liian isolta syötäväksi ennen kuin se ehtii sulaa – iso tyttö, valtava jäätelö, joka tuntuu lasinpuhalluspillin päässä yhtä suurelta ja vaikealta hallita, kuin käsiin sulava jäätelötikku kymmenvuotiaalle. 


Kaksoismerkityksiä pääsee etsimään näyttelyn otsikon lisäksi leikkisistä teoksista, jotka jättävät
tilaa myös kävijän omalle kokemukselle. Näyttelyn teokset Pääkkönen on valmistanut vuoden 2022 aikana Nuutajärven lasikylässä, jossa hän työskentelee.

teksti: Täky-gallerian sivut

Nugo Shop_1.jpg